Debat

DF: Et mellemstatsligt energi-samarbejde kan gå - ikke en ny union

DEBAT: I stedet for fokus på mere EU-integration med en energiunion ser Dansk Folkeparti hellere, at der fokuseres på, hvordan de reelle problemer kan løses via et forpligtende mellemstatsligt samarbejde. Det skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Kristensen Berth (DF)

EU-ordfører for Dansk Folkeparti

EU er den største energiimportør i verden. En import, der tegner sig for 53 procent af al den energi, der forbruges af EU-landene.

Det koster årligt omtrent 400 milliarder euro og gør mange EU-lande stærkt afhængige af et begrænset antal leverandører - især med hensyn til gasforsyning.

Energiunionens formål, hvad angår at garantere sikker og bæredygtig energi til overkommelige priser for Europa og dets borgere, kan derfor umiddelbart synes fornuftigt. I DF kan vi således sagtens se perspektiverne i selvforsyning, så man undgår afhængighed af import af energi. Her tænker jeg ikke mindst på russisk gas, men naturligvis også olie fra Mellemøsten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Desuden er øget handel med energi mellem de europæiske lande en fordel for Danmark, fordi den danske energiproduktion desværre er så afhængig af vejrets luner. Derfor har Danmark brug for at importere energi nogen gange og på andre tidspunkter eksportere overskudsproduktion.

Når vi alligevel ikke kan støtte energiunionen, skyldes det, at den er endnu et skridt i en føderal retning. Og dermed endnu et skridt væk fra national selvbestemmelse.

I stedet for at fokusere på mere EU-integration, i form af en union, ser vi hellere, at der fokuseres på de reelle problemstillinger, og hvordan de kan løses via et forpligtende samarbejde.

Kenneth Kristensen Berth (DF)
, EU-ordfører for Dansk Folkeparti

Vi anerkender dog, at Europas aldrende energiinfrastruktur, dårligt integrerede energimarkeder og ukoordinerede nationale energipolitikker ofte resulterer i, at EU's forbrugere og virksomheder ikke nyder godt af øgede valgmuligheder eller af lavere energipriser.

Vi ser derfor intet til hinder for, at de nødvendige tiltag gennemføres på et mellemstatsligt niveau. Dermed kan andre lande uden for EU også inddrages. Det kan der være megen fornuft i.

I stedet for at fokusere på mere EU-integration, i form af en union, ser vi hellere, at der fokuseres på de reelle problemstillinger, og hvordan de kan løses via et forpligtende samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00