DF vil fastholde udskældt PSO-ordning

STØTTE: Grøn energi støttes for meget, men PSO-ordningen er god. Det mener Dansk Folkeparti, der frygter, at EU-Kommissionen vil annullere den danske ordning. LA ønsker ordningen flyttet til finansloven, men det advarer SF imod.

Der er god ræson i at beholde den særlige danske PSO-ordning til at støtte grøn energi, mener Dansk Folkeparti. 
Der er god ræson i at beholde den særlige danske PSO-ordning til at støtte grøn energi, mener Dansk Folkeparti. Foto: Colourbox
Morten Øyen

EU-Kommissionen, tænketanke, landbrug, erhvervsliv, økonomer.

Den danske PSO-ordning har mange fjender. Men den særlige måde at støtte grøn energi på er faktisk ikke så dum.

Det mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker, der ellers selv ofte har langet ud efter PSO'en for at hæmme virksomheders konkurrenceevne.

”Vi vil gerne have en diskussion om, hvor stor støtten skal være – og der mener vi, at man skal trække nedad i størrelsen. Men det med at afskaffe PSO-ordningen er vi ikke tilhængere af,” siger Mikkel Dencker.

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk el-produktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

Dansk Folkeparti støtter derfor heller ikke forslaget fra Det Miljøøkonomiske Råd og senest tænketanken Cepos om at skrotte ordningen helt og i stedet lægge den på finansloven. Det vil nemlig gøre støtten til grøn energi mere uigennemskuelig, mener partiet.

”Vi er tilhængere af, at finansieringsordningen skal være synlig. Det skal være så tydeligt som muligt, hvor pengene kommer fra, og hvad de går til. Og det får vi med den nuværende PSO-ordning,” siger Mikkel Dencker.

SF kommer ikke til at arbejde for, at ordningen skal afskaffes, medmindre vi bliver tvunget til det.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører

Frygter EU
Han frygter derfor, at EU-Kommissionen, der for tiden ser nærmere på den danske ordning – der indtil videre kun er godkendt til udgangen af 2016 – skal justeres kraftigt eller helt annulleres.

”Vi frygter, at Danmark ikke kan få lov til at fortsætte med ordningen, og man skal finde på noget andet. Det kan måske ikke laves lige så godt, og måske bliver det en værre ordning. Men helt principielt synes vi, det er utilstedeligt, at EU blander sig i det,” siger Mikkel Dencker.

LA: Afskaf PSO'en
I Folketinget er det endnu kun Liberal Alliance, som har erklæret sig som helhjertede modstandere af PSO-ordningen. Partiet ser ligesom vismændene og Cepos gerne, at støtten til vedvarende energi kommer på finansloven.

0:000:00