DI åben for opgør med non-profit regulering

FJERNVARME: Der er god grund til at undersøge, om ”hvile-i-sig-selv”-princippet i fjernvarmesektoren skaber den mest effektive drift, mener DI. Konservative er åben for ændringer, men Venstre er skeptisk.

DI mener, der er god grund til at vurdere, om fjernvarmesektoren kan drives mere effektivt. 
DI mener, der er god grund til at vurdere, om fjernvarmesektoren kan drives mere effektivt. Foto: Colourbox
Morten Øyen

Det er et åbent spørgsmål, om fjernvarmesektorens ”hvile-i-sig-selv”-princip sikrer den mest effektive drift. Det mener DI, der melder sig klar til et opgør med sektorens non-profit regulering, hvis der er penge at spare.

Meldingen kommer, mens der stadig pågår et analysearbejde af muligheder for effektiviseringer af fjernvarmesektoren. Arbejdet er en del af energiaftalen.

Står det til DI, så skal politikerne holde muligheden åben for mere grundlæggende ændringer af sektoren. Som det allerede er sket i elsektoren.

I et debatindlæg henviser branchedirektør i DI, Troels Ranis, til en rapport fra tænketanken Axcelfuture, udarbejdet af Copenhagen Economics, der beskriver et potentiale for effektiviseringer i fjernvarmesektoren på over en milliard kroner om året. Det vil dog kræve, at ”hvile-i-sig-selv”-princippet erstattes af en indtægtsrammeregulering.

Politikerne skal tænke sig grundigt om. For åbner man for, at sektoren skal give profit, så har vi ikke det fjernvarmesystem, vi kender i dag.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

”Der er med andre ord god grund til at overveje, hvordan man bedst effektiviserer fjernvarmesektoren til gavn for virksomheder og borgere,” lyder det fra branchedirektør i DI, Troels Ranis.

Venstre er skeptisk
Meldingen fra DI bliver taget positivt imod af Konservative. Energiordfører Mike Legarth (K) er åben for at se på ændringer i fjernvarmesektoren.

”Det er nærliggende at se på, om der er ting, vi kan gøre bedre end i dag. Men vi lægger os ikke fast på noget endnu. Først skal vi have set på, hvad der konkret kan gøres, og hvad konsekvensen vil være,” siger Mike Legarth.

Samme tilgang har man ikke i det store oppositionsparti Venstre. Klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt (V) er grundlæggende skeptisk over for et større opgør med reguleringen i fjernvarmesektoren.

Selvfølgelig vil Venstre gerne se på, hvordan sektoren kan effektiviseres. Men der skal ikke pilles ved det decentrale ejerskab, der findes i dag, mener ordføreren.

0:000:00