Debat

DI: At blive pioner kræver forskningsmidler i ryggen

DEBAT: DI har løbende anbefalet, at energiforskningsmidlerne bliver sat til en milliard kroner i 2020. Det er afgørende, hvis Danmark skal være et energiteknologisk pionerland, skriver Tine Roed.  

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tine Roed
Direktør i Dansk Industri

Energiindustrien skaber en betydelig vækst og beskæftigelse i Danmark. Med 55.000 arbejdspladser og en energiteknologieksport på over 70 milliarder kroner leverer branchen et vigtigt bidrag til Danmarks velstand. Det skyldes ikke mindst, at vi gennem flere årtier har satset målrettet på forskning og udvikling. 

De seneste år er der blevet færre penge til forskning og udvikling inden for energi. Det gælder både den offentlige støtte og den private venture kapital. Det er en meget bekymrende udvikling.

Derfor er det glædeligt, at Energikommissionen anbefaler, at energiforskningsmidlerne skal øges, og at der skal sikres kontinuitet og koordinering af indsatsen. Helt konkret anbefaler Energikommissionen, at de offentlige investeringer i forskning, udvikling og demonstration af energiteknologier skal øges til mellem 800 millioner kroner og en milliard kroner fra 2020.

Derfor er der også brug for, at vi får sat en strategisk ramme med en national plan for innovation inden for energiområdet i lighed med Energikommissionens forslag.

Tine Roed
Direktør i Dansk Industri

Mission Innovation som katalysator
DI har løbende anbefalet, at målet bliver sat til en milliard kroner i 2020. Det er afgørende, hvis dansk energiteknologi også i fremtiden skal være konkurrencedygtig, og Danmark skal være et energiteknologisk pionerland.

Energikommissionen nævner Mission Innovation-initiativet som en katalysator for øget finansiering og investering i energiteknologisk forskning og udvikling. Det amerikansk-ledede initiativ skal styrke forskningen i rene energiteknologier for at fremskynde en billigere grøn omstilling. Initiativet bakkes op af 22 lande – blandt andet Kina, USA samt Danmark. 

DI har fornyelig lancereret initiativet Mission Innovation.dk, og der er allerede en række toneangivende virksomheder, der har tilsluttet sig. Initiativet skal fremme private investeringer i energiteknologisk forskning og udvikling. Men formålet er også at skabe opmærksomhed om den enorme betydning, som forskning og udvikling har for energiindustrien, så der kan tiltrækkes flere offentlige og private energiforskningsmidler.

National plan
Det er afgørende, at vi får løftet både de private og de offentlige investeringer i fremtidens energiløsninger, og derfor er der også brug for, at vi får sat en strategisk ramme med en national plan for innovation inden for energiområdet i lighed med Energikommissionens forslag. En national plan for innovation vil styrke dansk erhvervsliv og skabe grundlaget for en øget eksport af energiteknologi.

Hvis regeringen følger anbefalingerne, kan det styrke dansk erhvervsliv og skabe grundlag for en øget eksport af energiteknologi. Innovation i dag gør Danmark til et energiteknologisk pionerland og bliver til eksport i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tine Roed

Direktør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00