Debat

DI: På vej mod en markedsrettet grøn omstilling

DEBAT: Øget omkostningseffektivitet og en mere markedsstyret energipolitik er centrale emner, som energikommissionen skal sikre, skriver direktør i DI, Tine Roed. 

Mere plads til markedets aktører og mindre politisk detailstyring vil virke understøttende i forhold til den grønne omstilling og bør derfor være en central del af energikommissionens arbejde, skriver Tine Roed, direktør i DI.
Mere plads til markedets aktører og mindre politisk detailstyring vil virke understøttende i forhold til den grønne omstilling og bør derfor være en central del af energikommissionens arbejde, skriver Tine Roed, direktør i DI.
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tine Roed
Direktør, DI

Danmark har en stærk energiinfrastruktur, en åben økonomi og en tradition for brede energiforlig. Det er rigtig gode udgangspunkter for at kunne leve op til regeringens langsigtede målsætning om uafhængighed af fossile brændsler i 2050 på en samfundsøkonomisk ansvarlig måde og uden at skade dansk industris konkurrenceevne.

Nu er det op til energikommissionen at komme med deres bud på de mest hensigtsmæssige politiske og markedsmæssige tiltag, der skal sikre en fortsat ambitiøs og realistisk grøn omstilling. DI ser frem til samarbejdet med kommissionen.

Men hvad er det for et energisystem, som energikommissionens anbefalinger skal hjælpe på vej?

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Ønsker til nyt energisystem
Først og fremmest skal vi have et energisystem, der kan håndtere et elmarked baseret på vedvarende energi. Vi er ikke gode nok til at udnytte energien fra den vedvarende energi. Det skal vi blive bedre til i de kommende år, hvis vi skal holde prisen på den grønne omstilling nede. Samtidig skal energisystemet også kunne optimere energiforbruget og bruge energien mere smart.

Stabilitet og omkostningseffektivitet gennem harmonisering og en markedsrettet energipolitik er vigtige emner for energikommissionen. Her ser vi i DI en række vigtige pejlemærker, som kommissionen kan forfølge.

Samtidig vil mere plads til markedsaktørerne hjælpe til et realistisk omkostningsniveau, der understøtter dansk industris konkurrenceevne, er samfundsøkonomisk ansvarlig og understøtter den grønne omstilling.

Tine Roed
Direktør, DI

Energipolitik er i dag et EU-anliggende, og det er vigtigt, at der er overensstemmelse mellem den danske energipolitik frem mod 2030 og den politik, der er vedtaget i EU. Det vil sikre, at omstillingen af energisektoren bliver både ambitiøs og så billig som mulig.

Mindre styring, mere marked
Udover fælles mål er der også behov for fælles virkemidler. Vi er på vej mod en energisektor, der er knyttet sammen i regionale og EU’s energisystemer. Det kræver i stadigt større grad fælles rammer for at undgå dårlige investeringsbeslutninger. Mindre politisk detailstyring og mere marked vil understøtte harmoniseringen på tværs af landegrænser.

Samtidig vil mere plads til markedsaktørerne hjælpe til et realistisk omkostningsniveau, der understøtter dansk industris konkurrenceevne, er samfundsøkonomisk ansvarlig og understøtter den grønne omstilling.

Den danske eksport af energiteknologi udgjorde i 2014 knap 75 mia. kr. Det er et vigtigt pejlemærke for energikommissionen at sikre fortsat forskning, udvikling og innovation på de energiteknologiske områder, hvor Danmark har styrkepositioner. Kommissionens anbefalinger skal give os mulighed for at kapitalisere på den grønne omstilling.

Fokus på omkostningseffektivitet
Energikommissionens kommissorium er omfattende, og det er vigtigt, at kommissionen svarer på, hvordan omkostningseffektiviteten i energipolitikken kan øges. Det betyder blandt andet, at der er behov for at kigge på energipolitiske mål for perioden 2020-2030, hvordan og i hvilket omfang vedvarende energi skal støttes, så omkostningseffektiviteten øges, hvordan vi kan bevæge os mod et stadigt mere energieffektivt Danmark, hvordan energipolitikken kan understøtte vækst, og hvilken rolle fossile brændsler herunder gas – skal spille i omstillingen af energisektoren, og ikke mindst, hvordan vi sikrer mere marked i energipolitikken.

Energikommissionen står over for en vigtig og omfattende opgave. Der er mange hensyn at tage, og det er vigtigt at få belyst fordele og ulemper ved, hvordan den grønne omstilling af energisektoren kan gennemføres. Det vil understøtte omkostningseffektivitet og dermed den holdbarhed i de langsigtede politiske aftaler, der skal ligge til grund for en ambitiøs og realistisk grøn omstilling og en energipolitisk aftale frem mod 2030.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00