Debat

Din pensionskasse har sort samvittighed

DEBAT: Mange af de danske pensionskasser poster penge i fossil energi, mens de lader som om, de tænker på klimaet. Pensionskasserne har mistet evnen til at tænke nyt. Det skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Pensionskasserne vil ikke træffe de rette etiske valg, det skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Pensionskasserne vil ikke træffe de rette etiske valg, det skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.Foto: WWF
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWf Verdensnaturfonden

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

De største danske pensionskassers dårlige argumenter falder ét for ét.

Men det er som om, de fortsat ikke vil træffe de rigtige, etisk forsvarlige valg. Valg, der vil betyde, at de med deres milliardformuer kan gøre en positiv forskel, der rækker generationer ud i fremtiden. I stedet fortsætter de med at investere i selskaber, der forværrer klimaforandringerne og bringer mennesker, dyr og økosystemer kloden over i fare i dag og særligt på længere sigt.

”Vi er nødt til at investere i fossil energi,” lyder det fra pensionskasserne. De vil ikke droppe investeringer i nogle af verdens mest forurenende virksomheder, fordi de hævder, de har en lovmæssig forpligtelse til at sprede deres investeringer.

Alligevel har de største danske pensionskasser bundet over syv milliarder kroner i 17 af de 20 selskaber, der vurderes som de mest risikable – det drejer sig blandt andet om kontroversielle olieselskaber som Gazprom og BP. PFA alene har investeret over 1,5 milliarder i disse selskaber.

Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Men det holder simpelthen ikke. ”En dårlig undskyldning,” har det lydt fra politiske ordførere fra begge sider af Folketinget, ligesom Finanstilsynet har fastslået, at der ikke er noget lovkrav, der forhindrer dem i at sælge deres aktier i kul- og olieselskaber. Den eneste forhindring er manglende evne til at tænke nyt.

Konsekvensen deraf er ikke bare dårligt nyt for det globale klima, natur og dyreliv, men kan også skade afkastet på de opsparinger, pensionskasserne selv ser som deres forpligtelse at øge.

Nedslående konklusioner
I WWF har vi igennem det seneste halvandet år sat fokus på de danske pensionskassers investeringer i henholdsvis sort og grøn energi. Vi har rykket noget allerede, men langt fra nok.

Første rapport viste noget nedslående – men desværre ikke helt uventet – at der er flere eksempler på, at de otte største danske pensionskasser taler sig grønnere, end de reelt er. Så tiøren er altså faldet. De ved godt, det er vigtigt at tænke og handle grønt. Men det er bare nemmere at lade som om.

WWF’s anden rapport viste, hvor store investeringer de otte største danske pensionskasser har i nogle af verdens mest klimaskadende selskaber. Investeringerne har en sådan størrelse, at pensionskasserne har placeret så mange af deres medlemmers penge i fossile reserver, at det vil føre til over tre gange Danmarks årlige udledning af drivhusgasser, hvis de bliver udledt.

I nogle selskaber står det så slemt til, at hvert enkelt medlems investeringer i disse virkelig miljøbelastende selskaber i gennemsnit svarer til en potentiel udledning på omkring otte gange en almindelig danskers årlige påvirkning.

Dårlig investering
WWF har netop offentliggjort en tredje rapport om pensionskasserne: ’Ansvar for fremtiden? Danske pensionskasser og klimaudfordringen’. Undersøgelsen omhandler denne gang landets 16 største pensionskasser.

Rapporten afmonterer det sidste argument, pensionskasserne har brugt. Den viser nemlig, at det selv med helt snævert økonomisk fokus kan være ganske risikabelt for din og min opsparing, når pensionskasserne placerer dem i aktier i verdens mest forurenende selskaber.

Så selv hvis man vil være ligeglad med det miljø og den natur, fremtidige generationer skal leve i og leve af, ja, så kan det være dårligt for forretningen at investere i de højrisikable olieselskaber, som pensionskasserne gør i dag.

Alligevel har de største danske pensionskasser bundet over syv milliarder kroner i 17 af de 20 selskaber, der vurderes som de mest risikable – det drejer sig blandt andet om kontroversielle olieselskaber som Gazprom og BP. PFA alene har investeret over 1,5 milliarder i disse selskaber.

Dropper kul, olie og gas
Ude i verden er en stribe fonde og investeringsselskaber begyndt at droppe investeringer i kul-, olie- og gasselskaber. Her anerkender man, at den slags investeringer ikke bare er yderst skadelige for miljøet, men også er en forretningsrisiko, som må tages alvorligt – både fordi en stærkere klimaindsats og skift i den offentlige opinion hurtigt kan få investeringernes værdi til at smuldre, og fordi det simpelthen kan være en dårlig forretning at investere i projekter, der indebærer høj risiko og forudsætter tårnhøj oliepris for at løbe rundt.

Det ville klæde de danske selskaber, hvis også de begyndte at tage den eksisterende viden seriøst. 

Indtil det sker, er der måske brug for en påmindelse til pensionskasserne: Det er altså vores penge, I forvalter – ikke jeres. Det er vores fremtid, det drejer sig om og det, der skal være i fokus.

Det er os, der skal kunne se vores børn og børnebørn i øjnene. Vi skal med sindsro vide, at pensionskassernes jagt på et overskud ikke går ud over fremtidige generationers mulighed for at leve i en verden, der ikke plages unødvendigt voldsomt af klimaforandringer.

Dokumentation

WWF’s pensionsrapport: Konklusioner

· Kun et enkelt pensionsselskab – PKA – har sat en kvantitativ målsætning for klimarelaterede investeringer.

· Ingen af selskaberne har mål om frasalg af aktiver i fossile brændsler, og de har alle betydelige investeringer i fossil energiproduktion.

· Pensionsselskaberne investerer i hovedparten af de 20 olieselskaber, som løber den største økonomiske risiko gennem deres investeringer i bl.a. udvinding af arktisk olie, dybhavsolie og ukonventionel olie.

· Investeringerne i højrisikoolieselskaber og deres oliereserver kan potentielt føre til udledninger, som svarer til 4,6 gange Danmarks samlede årlige CO2-udledning.

· Pensionskassernes investeringer i højrisikoselskaberne kan potentielt føre til en udledning på mellem 11 og 241 ton CO2 pr. medlem. En dansker udleder i gennemsnit cirka otte ton CO2 om året.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00