EL: Klima handler om meget andet end energi

INTERVIEW: Enhedslistens nye klimaordfører har været interesseret i området, siden hun var helt lille. Hun vil med drastiske tiltag sprede den grønne omstilling fra energi til landbrug og transport, og så tror hun ikke på en løsning på klimaudfordringerne i Paris.

Foto: Folketinget
Lasse Lange

Da Enhedslistens nye ordfører for klima og grøn omstilling, Maria Reumert Gjerding, var lille, gik hun i køleskabet og tegnede dødningehoveder på mælken, hvis den ikke var økologisk.

Om det var kampen for økologi, skovhugst i regnskovene eller hvalfangst, der såede det første frø, står lidt uklart. Men en ting er sikkert, lige siden hun var lille, har Maria Reumert Gjerding været engageret i grønne spørgsmål.

“Klimapolitikken er drivkraften i hele mit politiske liv. Det er det område, jeg har uddannet mig indenfor, og det er det område, jeg har arbejdet med i hele mit professionelle liv,” fortæller Maria Reumert Gjerding til Altinget.

Hun har en baggrund som cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitet og har de seneste syv år arbejdet som miljøpolitisk rådgiver for Enhedslisten. Ovenpå valget i juni måned, hvor hun blev valgt ind i Folketinget, er hun trådt frem i rampelyset og har altså overtaget posterne som EL-ordfører for klima, grøn omstilling og en række beslægtede områder.

Vi er nødt til at begynde at diskutere nogle mere drastiske virkemidler end at putte låg på gylletanke og fastsætte nye normer for benzinkøretøjer.

Maria Reumert Gjerding
Klimaordfører (EL)

Kun klima
Et ordførerskab, Maria Reumert Gjerding ikke har fået, er energi. I alle andre partier er de to ordførerskaber ellers placeret hos den samme MF’er. Men der en vis logik i, at Enhedslisten gør det anderledes, siger Maria Reumert Gjerding.

“I mine øjne er den snævre sammenkobling mellem energi og klima ikke helt tidssvarende. Vi er i fuld gang med at omstille energisystemet. De store ting, vi skal tage fat på nu, når det handler om klima, er landbrug, transport og det, jeg kalder grøn omstilling,” siger Maria Reumert Gjerding.

Dertil kommer, at Enhedslisten ved valget også fik valgt Søren Egge Rasmussen, der har arbejdet med energi i en årrække. Han har blandt andet siddet i bestyrelsen for energiselskabet NRGi i 15 år, heraf fem som formand. Ifølge Maria Reumert Gjerding har det dermed samlet set været naturligt, at Søren Egge Rasmussen blev energiordfører for Enhedslisten.

40 procent
Hun er for tiden særligt optaget af at fastholde regeringen på den målsætning om en CO2-reduktion på 40 procent i 2020 i forhold til 1990, som et flertal uden om Venstre vedtog sidste år.

“Det er den store opgave, der er foran os lige nu, og som vi også er i fuld gang med. Jeg havde klimaministeren i samråd om spørgsmålet, men han blev ved med at snakke udenom,” siger Maria Reumert Gjerding.

Dokumentation

BLÅ BOG: MARIA REUMERT GJERDING
Folketingsmedlem for Enhedslisten fra 18. juni 2015
Kandidat siden 2010
Miljøordfører, klimaordfører, landbrugsordfører, grøn omstillingsordfører, dyrevelfærdsordfører og familieordfører

Uddannelse og erhverv
Cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier, RUC, fra 1999 til 2006

Grundskole og overskole, Vidar Skolen, fra 1985 til 1997
Miljøpolitisk rådgiver, Enhedslisten, fra 2008 til 2015
Administrationschef, Biosa Danmark, fra 2007 til 2008
Projektleder, Biosa Danmark, fra 2005 til 2008

Tillidshverv
Medlem af bestyrelsen i DONG Energy Eldistribution A/S fra 2013

Publikationer
Medforfatter til »Vækst eller opvækst?« i bogen »Modvækst - omstilling til fremtiden«, 2011

Kilde: Folketinget


0:000:00