EL ønsker vindmølle-ordning udvidet

VIND: Udbygningen af kystnære vindmøller er billig og må ikke begrænses. I stedet for ministerens foreslåede veto-ret til kommuner, skal kommuner have en forkøbsret til vindmølle-andele, mener Enhedslisten.

Mens en ny havvindmøllepark koster 16 øre/Kwh, koster de kystnære møller efter åben-dør proceduren syv øre/kWh, viser beregninger fra regeringen.
Mens en ny havvindmøllepark koster 16 øre/Kwh, koster de kystnære møller efter åben-dør proceduren syv øre/kWh, viser beregninger fra regeringen.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Det gør dobbelt ondt, når energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil give kommunerne bedre mulighed for at stoppe de kystnære vindmølle-projekter efter den såkaldte åben-dør-procedure (se faktaboks).

Fakta
Det er Energistyrelsen, der er planlæggende myndighed for alle havvindmøller, også de kystnære havvindmøller. Kystnære møller er betegnelse for havvindmøller bygget mellem 4 og 20 km fra kysten.    

Energiaftalen fra 2012 besluttede alle Folketingets partiet med undtagelse af Liberal Alliance, at der i 2020 skal være opstillet 450 MW kystnære havvindmøller. 
I vækstaftlaen fra 2014 blev udbudet reduceret til 350 MW. Den samlede mængde kystnære havvindmøller vil kunne producere, hvad der svarer til 350.000 husstandes elforbrug. 

Åben-dør-princippet betyder, at retten til placering i et bestemt område – om muligt – går til den, der først ansøger om retten til at udnytte området til vindenergiproduktion. Produktionen afregnes som ved landmøller – dvs. at møllerne vil opnå et markedspristillæg på 25 ører oven i markedsprisen, men at der bliver et loft for markedspris + pristillæg på 58 ører/kWh. Historisk set er ordningen mest brugt til udbygning med forsøgs- og demonstrationsmøller.
Ved åben-dør-projekter stilles der krav om, at 20 procent af parken skal udbydes til lokalt medejerskab.

Ministerens egne beregninger viser nemlig, at vindmølle-projekterne er billige for statskassen. Mens en ny havvindmøllepark koster 16 øre/Kwh, koster de kystnære møller efter åben-dør-proceduren syv øre/kWh. Oveni kommer der med åben-dør-projekterne helt andre aktører på banen end de statslige vindmølleudbud.

Sådan lyder budskabet fra Enhedslisten, der ønsker ordningen for kystnære vindmøller uden for statens udbud udvidet. Ifølge de offentlige skøn vil åben-dør-proceduren i det kommende år blot medføre opsætning af gennemsnitligt 15 MW om året.

”Det vil være interessant, hvis vi kan få nogle større projekter under åben-dør-ordningen. Det vil være en fordel fremfor, at man nærmest kun har de store statslige udbud, hvor det kun er nogle få meget store selskaber, der har en chance,” siger Enhedslistens klima- og energiordfører ,Søren Egge Rasmussen.

De statslige udbud opstiller krav, som forhindrer, at vindmøllelaug eller nye folkelige initiativer kan vinde et udbud. Her giver åben-dør-ordningen bedre mulighed for andre projekter, som kan have en anden form for lokal opbakning.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Klima- og energiordfører

Statslige udbud forhindrer folkelige aktører
Han henviser til, at kun tre selskaber er blevet prækvalificeret til at opføre 350 MW kystnære havvindmøller i det statslige udbud – og en klimafond, som Wind People blev afvist.

Wind People har sidenhen klaget til Energistyrelsen, men deres klage blev afvist. I næste uge tages sagen så op i Folketinget i Energi- Forsynings- og Klimaudvalget.

”De statslige udbud opstiller krav, som forhindrer, at vindmøllelaug eller nye folkelige initiativer kan vinde et udbud. Her giver åben-dør-ordningen bedre mulighed for andre projekter, som kan have en anden form for lokal opbakning,” siger Søren Egge Rasmussen.

Forkøbsret til kommuner
Allerede i dag er der krav om lokalt privat ejerskab i åben-dør-projekterne, men det bør udvides, så også kommunerne får en forkøbsret til vindmølle-andele, mener Enhedslisten.

”Det er sørgeligt at opleve, at der er så meget negativitet omkring udbygningen af vedvarende energi. Hvis det er flere projekter, som er ejet lokalt eller tættere forankret på befolkningen, så er der også en større chance for, at opbakningen til den grønne omstilling forbliver høj,” siger Søren Egge Rasmussen.

0:000:00