Energiby savner politisk opbakning fra regeringen

ENERGI: Energibyen Frederikshavn satser på 100 procent vedvarende energi i 2030, men trods mange projekter bliver det svært at nå målet. Klare signaler fra regeringen og mere regionalt samarbejde efterlyses.

Frederikshavns kommunes plan om at være forsynet af 100 procent vedvarende energi i 2030 vurderes skrøbelig, da det forudsætter 55 procent af energien skal komme fra vindenergi. Antallet af vindmøller der sættes op er kommunen nemlig ikke selv herre over.
Frederikshavns kommunes plan om at være forsynet af 100 procent vedvarende energi i 2030 vurderes skrøbelig, da det forudsætter 55 procent af energien skal komme fra vindenergi. Antallet af vindmøller der sættes op er kommunen nemlig ikke selv herre over.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Godt 28 procent af energien i Frederikshavn Kommune er i dag fra grønne kilder.

Fakta
Energibyen Frederikshavn er et kommunalt erhvervsudviklingsprojekt, som handler om at omlægge energiforsyningen i Frederikshavn Kommune til 100 procent vedvarende energi inden udgangen af 2030. Energibyens opgave er at være initiativtager, facilitere og koordinere projekter, som medvirker til at skabe grøn vækst og nye lokale jobs i energisektoren.

Oprindeligt var det et enigt byråd, der i 2007 besluttede, at Frederikshavn, Strandby og Elling inden 2015 skal være 100 procent forsynet med vedvarende energi vedvarende energi på el-, varme- og transportområdet. Siden kunne man se, at målet ikke kun nås - og man bestemte i stedet, at målet skulle strækkes til 2030, ikke gælde transportområdet, men til gengæld strække sig til hele kommunen.
  • Produktion af vedvarende energi i 2030 vil kvantitativt svare til 102,7 procent af kommunens samlede fossile energiforbrug (niveau 2010).
  • Gennemførelse af kommunens handlingsplaner kræver en anlægsinvestering på 7,5 mia. kr.
  • 97 procent af kommunens samlede CO2-udledning (niveau 2010) kan blive reduceret i 2030.
  • 54,8% af den fornødne vedvarende energi skal komme fra vindmøller. 

Kilde: energibyen.dk

På den ene side en succes, men samtidig et minde om, at vejen endnu er lang før målet for Energibyen er nået: at kommunen skal have omlagt hele energiforsyningen til 100 procent vedvarende energi inden udgangen af 2030.

Det er 20 år før resten af Danmark, og det bliver da også op ad bakke at nå, lyder vurderingen fra borgmesteren.

”Vi satser stadig på det, men det her er ikke let. Der er udfordringer, det skal vi være ærlige at sige,” siger Frederikshavn-borgmester Birgit S. Hansen (S) og peger på, at hendes erfaring fra 14 år i byrådet er, at der ikke er mange, som er interesserede i at bo ved siden af en vindmølle.

Det bakker vi fuldt op om. Det er et godt projekt, og jeg tror det gavner kommunen ganske gevaldigt.

Flemming Rasmussen (DF)
Medlem af byrådet i Frederikshavn, formand for lokalforeningen

Savner signal fra regeringen
Hun savner samtidig, at Venstre-regeringen sender et mere klart signal om, at den reelt bakker op om den grønne omstilling.

”Jeg synes, vi mangler at høre klart, hvad ministerens ambition er. Der er rejst lidt tvivl om retningen med den nye regering, men ude lokalt har vi brug for langsigtede rammer, som ligger fast,” siger Birgit S. Hansen.

I øjeblikket arbejder projektleder i Energibyen Frederikshavn Bahram Dehghan på den første evaluering af, hvor langt kommunen er kommet.

Han fortæller, at det er muligt at nå målet med de allerede kendte teknologier, men der samtidig er en række afgørende forudsætninger, som er ude af kommunens hænder: så snart der er tale om energi fra undergrunden eller vindmøller ude på havet, så er det staten, som bestemmer.

Mange bække små
Det gør kommunens plan skrøbelig, da den forudsætter 55 procent af energien i 2030 kommer fra vindmøller.

0:000:00