Energiens super-kommissær hænger i tynd tråd

HØRING: Slovenske Alenka Bratusek leverede ikke en prangende præstation under mandagens høring hos europaparlamentarikerne. Jean-Claude Juncker kan meget vel skulle finde en anden EU-kommissær til at tage sig af energiunionen.

Slovenske Alenka Bratušek skulle mandag eftermiddag svare på, hvad hvordan hun vil udfylde jobbet som EU's kommissær for en energiunion.
Slovenske Alenka Bratušek skulle mandag eftermiddag svare på, hvad hvordan hun vil udfylde jobbet som EU's kommissær for en energiunion.Foto: © European Union 2014 - European Parliament
Morten Øyen

Allerede inden høringen var det forventingen, at slovenske Alenka Bratusek ville få en hård medfart ved Europa-Parlamentets høring. Og den forventing blev i den grad indfriet.

Kommissionsformand Jean-Claude Junckers valg af den tidligere slovenske premierminister som vicepræsident og en slags super-kommissær for energiunionen, var der ikke meget opbakning til fra klima- og energipolitikerne i Europa-Parlamentet.

Fakta
Alenka Bratusek
Den nys afgåede slovenske statsminister er udpeget til at blive næstformand i Kommissionen med ansvar for at skabe EU’s energiunion. Hun er blevet spottet på en video, hvor hun synger kommunistiske slagsange i festligt lag med folk, som taler grimt om EU, men det er ikke det, der er hendes store problem i forhold til Parlamentet. Det er, at hun som siddende statsminister udnævnte sig selv til at være en af tre slovenske kandidater, Juncker kunne vælge mellem, da han satte sit hold, på trods af at hun havde lidt et sviende valgnederlag og stod til at skulle overgive regeringsmagten.

Alenka Bratusek var allerede bagud på point, da hun som sin sidste handling som premierminister nominerede sig selv som en af tre kommissærkandidater, selvom hun netop havde tabt det slovenske valg med et brag.

Samtidig er hun kandidat til en meget magtfuld ny position i Kommissionen som næstformand med ansvaret for det lidt abstrakte projekt med en europæisk energiunion. Og Bratusek slap ikke særlig heldigt fra at overbevise parlamentarikerne om, at hun er den rette til det job.

Hvis man tager hendes portefølje, er der ikke tillid til, at hun kan løfte den opgave. Hun har i hvert fald ikke vores socialdemokratiske gruppes opbakning.

Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

”Parlamentarikerne gik hårdt til Bratusek, og det var tydeligt, at hun havde få allierede i lokalet. Netop det, at hun er fra den liberale gruppe og ikke tilhører en af de store politiske familier, kan blive en udfordring for hende, når Parlamentet skal tage stilling til, hvem der skal slippe gennem nåleøjet, og hvem der ikke skal,” siger Jørgen Skovmose Madsen, leder af Dansk Energis kontor i Bruxelles.

Ikke kompetent 
En af de skeptiske parlamentarikere er Socialdemokraternes Jeppe Kofod. Han forsøgte under høringen at spørge ind til Bratuseks visioner for vedvarende energi.

”Står det til mig, burde Slovenien finde en ny kommissær, for hun er simpelthen ikke kompetent nok. Hvis man tager hendes portefølje, er der ikke tillid til, at hun kan løfte den opgave. Hun har i hvert fald ikke vores socialdemokratiske gruppes opbakning,” siger Jeppe Kofod.

Gennem høringen brugte hun mange gange de samme svar, hver gang meget overordnet og aldrig rigtig konkret i forhold til de spørgsmål, som blev stillet. Og hendes stil blev gentagne gange kritiseret af parlamentarikerne igennem høringen, som ønskede konkrete svar fra den indstillede EU-kommissær.

”Energiområdet fortjener en med større ambitioner,” sagde Peter Liese, koordinator i Miljøudvalget for den store konserservative-kristne gruppe.

0:000:00