Energiminister styrer mod smal vindmølleaftale

ENERGI: Mens rød blok ikke længere er en del af forhandlingerne om tilskud til landvindmøller og solceller i 2018-19, er Dansk Folkeparti klar til at lukke en aftale hurtigt med regeringen. Vindindustrien frygter smal aftale.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Morten Øyen

Dansk Folkeparti er klar til at lave en smal aftale med regeringen om udbygning af vedvarende energi frem mod 2020.

Fakta
Grundpræmisserne i regeringens nye støttemodel for vedvarende energi
  • Teknologineutralitet. Konkurrence på tværs af teknologier om det samme produkt (grøn strøm). I første omgang vind og sol.
  • Støtte tildeles som et fast pristillæg (og ikke fast afregningspris), så usikkerheden for så vidt angår elprisudviklingen ikke bæres af staten, men af producenten, hvormed producenten stilles over for mere normale markedsvilkår og retvisende prissignaler, og usikkerhed om støtteudgifter reduceres.
  • Støtte hele anlæggets levetid (20 år), hvor der ydes støtte til faktisk produktion for at få mere retvisende incitamenter til vedligeholdelse og udskiftning.

Kilde: efkm.dk

Det står klart efter tirsdagens møde i energiforligskredsen, hvor en samlet opposition afviste regeringens model til tilskud til vind- og solenergi i 2018-19.

Fakta
Vindmølleindustriens alternative model

Går i korthed ud på at indrette tilskudsmodellen på en måde, så der skal findes færrest muligt penge på finansloven, og der samtidig udbygges med mere vedvarende energi.
 
Det skal ske med inspiration fra Tyskland, hvor landvind er garanteret en fast afregningspris på produktionen.

ifølge Vindmølleindustrien vil deres model:

  • Spare 0,7-1,2 mia. kr. i det økonomiske råderum efter 2020 (med et centralt skøn på 1,1 mia. kr.) ift. regeringens forslag.
  • Minimere og udfase tilskudsbehovet hurtigst muligt.
  • Fastholde tempoet i den grønne omstilling og sikre et attraktivt hjemmemarked for en på kort sigt beskeden ekstrapris på gennemsnitligt 7 mio. kr. årligt i 2019-2021.

Kilde: Vindmølleindustrien

”I og med rød blok ikke vil rykke sig, så arbejder vi videre med regeringen,” siger Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker.

Umiddelbart er det nu forventningen, at en aftale kan være på plads hurtigt.

Der er en forståelse af at mødes snart igen og blive færdige. Der udestår lidt detaljer, men det er alt sammen noget, vi finder ud af.

Mikkel Dencker (DF)
Energiordfører

”Der er en forståelse af, at vi mødes snart igen og bliver færdige. Der udestår lidt detaljer, men det er alt sammen noget, vi finder ud af,” siger Mikkel Dencker.

S: Lilleholt styret af ideologi
En samlet opposition advarer nu regeringen mod en smal aftale.

”Socialdemokratiet ønsker en bred aftale, men når regeringen hverken vil fastholde de grønne ambitioner eller imødekomme erhvervslivet, så er det svært at nå et kompromis,” siger Jens Joel, Socialdemokratiets energiordfører, der mener, regeringen er styret af ren ideologi.

Forhandlingerne i energiforligskredsen har været i gang siden juni og kan ses som en lille forsmag på de kommende forhandlinger om en energiaftale for tiden efter 2020. Derfor har linjerne også været trukket skarpt op.

Sikkerhed for Finansministeriet
Ifølge energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal energipolitikken fremover være mere markedsdrevet og bestå af teknologineutrale udbud med et fast pristillæg, hvor staten kan have mere styr på, hvor mange penge der gives i tilskud til strømmen fra de vindende projekter. Regeringens udspil er at bruge 1,3 milliarder kroner i 2018 og 2019 på ordningen.

0:000:00