Energirådgivningscenter beder om flere penge

NY BEVILLING: Når året rinder ud, løber det statslige energirådgivningscenter tør for penge. En bred kreds af aktører beder derfor om en ny bevilling. Minister Rasmus Helveg Petersen ønsker ikke at forholde sig til henvendelsen.

Efterisolering af private boliger er et af de områder, hvor det lukningstruede videncenter vurderes at have gjort en forskel.
Efterisolering af private boliger er et af de områder, hvor det lukningstruede videncenter vurderes at have gjort en forskel.Foto: Kenneth Løvholt, Gate 21
Klaus Ulrik Mortensen

I seks år har rådgivningscentret med det mundrette navn “Videncenter for energibesparelser i bygninger” hjulpet med at udvikle værktøjer, som skal fremme energirenoveringer af den danske bygningsmasse.

Men fra 31. december 2015 løber pengene ud, og hvis ikke der findes nogle nye, skal centret lukke ned. Den udsigt har fået videncentrets rådgivende udvalg til at sende et brev til Rasmus Helveg Petersen (R), hvor man beder ministeren om nye finansielle mider.

Centret blev etableret i januar 2009 som resultat af energiforliget i 2008. I de første fire år afsatte man 10 millioner kroner årligt til arbejdet, mens budgettet med forliget i 2012 blev halveret til 5 millioner.

I brevet, der ankom i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet mandag 19. januar, argumenterer direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, for centrets videre eksistens. Direktøren, der samtidig fungerer som formand for centrets rådgivende udvalg, anfører, at videnscentret “bidrager væsentligt og på omkostningseffektiv vis til, at bygge- og installationsbranchen kan løfte den store opgave, der ligger i at energieffektivisere den bestående bygningsmasse”.

Fakta
Videncenter for energibesparelser i bygninger blev etableret som led i den energipolitiske aftale fra februar 2008.

Centret er videreført frem til slutningen af 2015 som en del af energiaftalen fra marts 2012.

Bidrager til at give byggeriets parter og andre aktører større viden om konkrete og praktiske muligheder for at reducere energiforbruget i bygninger.

Har som mål at medvirke til at realisere flere energibesparelser i bygninger.

Ligger under Energistyrelsen og drives af et konsortium med Teknologisk Institut i spidsen.

Centret rådgives af følgende organisationer:

  • Dansk Byggeri
  • TEKNIQ
  • Håndværksrådet
  • Danske Arkitektvirksomheder (Danske Ark)
  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI)
  • Dansk Industri Byg
  • Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter (BfBE)
  • Dansk Energi
  • Naturgasselskaberne repræsenteret ved HMN
  • Danske Byggecentre
  • Danske Erhvervsskoler
  • Dansk Fjernvarme
  • Rørforeningen

“Det gælder især i forhold til kompetenceudvikling, hvor videncentrets deltagelse og materialer skaber et godt fundament for at opgradere det praktiske og konkrete videnniveau blandt byggeriets parter,” skriver Michael H. Nielsen og fortsætter:

“Desuden fungerer videncentret som formidler, facilitator og videnpartner i forskellige forløb og netværk. Det øger bevidstheden hos de professionelle aktører om væsentligheden af energibesparelser i bygninger for at nå regeringens mål for omstilling af det danske energisystem til at være baseret på fossilfrie energikilder - herunder at reducere energiforbruget i bygninger.”

Jeg kan allerede nu sige, at vi ikke er færdige med at lave nye løsninger. Behovet for at udvikle let tilgængelige redskaber og stille dem til rådighed for aktørerne vil fortsat eksistere.

Michael H. Nielsen
Direktør, Dansk Byggeri

Er ikke færdige med nye løsninger
Energiforsyningen og energistandarden i Danmarks over 2,3 millioner eksisterende bygninger skal undergå omfattende forandringer på blot 20 år. Bygningsmassen konsumerer i dag 40 procent af al energi, og hvis Danmark skal gøre sig håb om at leve op til det ambitiøse mål om CO2-neutralitet i 2050, er det nødvendigt at skære forbruget kraftigt ned.

“Jeg kan allerede nu sige, at vi ikke er færdige med at lave nye løsninger. Behovet for at udvikle let tilgængelige redskaber og stille dem til rådighed for aktørerne vil fortsat eksistere,” forklarer han til Altinget.

Et eksempel på centrets relevans finder han i den stigende interesse i at udnytte 1. salen i en stor del af landets 60’er-villaer.

0:000:00