Energispareordningen under lup: Her er Rigsrevisionens kritik

KRITIK: Få her et overblik over, hvad Rigsrevisionens kritik af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet går ud på.

Foto: Ritzau/Jens Dresling
Morten Øyen

Rigsrevisionen kritiserer i skarpe vendinger Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets tilsyn med energispareordningen, der anslås at koste de danske el- og varmeforbrugere omkring 1,6 milliarder kroner årligt.

Få her et overblik over, hvad kritikken fra Rigsrevisionen går ud på.

Rigsrevisionen roser:

Læs her hele beretningen fra Rigsrevisionen.

Dokumentation

Historien opridset

Siden energispareaftalen fra 2006 har el-, gas-, varme- og olieselskaberne indgået frivillige aftaler med energi-, forsynings- og klimaministeren, som skal medvirke til at realisere energibesparelser hos slutbrugere af energi.

Det sker ved, at forbrugere og virksomheder under den såkaldte energispareordning eksempelvis kan få tilskud til tiltag, der reducerer deres energiforbrug, såsom isolering af et hus.

Energiselskaberne har omkostninger forbundet med energispareindsatsen, men får dem dækket over slutbrugernes energiregninger.

I 2015 kostede ordningen omkring 1,6 milliarder kroner. Beløbet er baseret på tilskud til over 100.000 energispareprojekter.

Dansk Energi og De Frie Energiselskaber har blandt andet kritiseret energispareordningen for at være for dyr og for åben over for svindel.

Energistyrelsen udfører årligt en stikprøvekontrol af energispareindsatsen. Den seneste fra december 2015 viste fejl i 37 procent af 150 undersøgte tilskudsprojekter fra 2014.

Energispareaftalen er ændret i november 2009, november 2012 og senest i december 2016. Med den seneste aftale forpligter energiselskaberne sig til et årligt energisparemål på 10,1 PJ i perioden 2016-2020. I energispareaftalen fra 2012 lød forpligtelsen på 12,2 PJ.

I juni gjorde energiminister Lars Chr. Lilleholt et stop for støtte til hulmursisolering permanent efter en stribe afsløringer. I september førte det til politianmeldelser af ti isoleringsfirmaer.

Rigsrevisionen kigger pt. på energispareordningen, og præsenterer sin rapport onsdag.

 

Kilder: Altinget, Rigsrevisionen, Ingeniøren, DR og Energistyrelsen


0:000:00