Energistatsstøtte splitter erhvervslivet

ENERGI: Nye EU-retningslinjer for statsstøtte til energi får blandet dansk modtagelse. Kommissionens forsøg på at strømline støtten til vedvarende energi og fritage energiintensive sektorer for miljøafgifter deler feltet op i vindere og tabere.
De nye statsstøtteregler gælder blandt andet vedvarende energi.
De nye statsstøtteregler gælder blandt andet vedvarende energi.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU's konkurrencekommissær Joaquin Almunia præsenterede onsdag en længe afventet opdatering af eksisterende regler for, hvordan der kan gives offentlig støtte til energisektoren inden for EU's konkurrenceregler.

Det sker efter to års konsultationer og intensiv lobbyvirksomhed fra lande, industri og andre interessenter.

Ifølge Almunia skal de nye regler sørge for, at statsstøtte til blandt andet vedvarende energi bliver mindre konkurrenceforvridende og mere markedsbaseret ved som hovedregel at gøre dem betingede af offentlige udbudsrunder fra 2017.

Spansk solskandale
Kommissionen har blandt andet prøvet at imødegå de problemer, som visse støtteprogrammer har forårsaget for eksempel i Spanien, hvor staten gav støtte til el fra solpaneler på 12 gange markedsprisen med store omkostninger til følge.

Fakta
EU's nye statsstøtteregler for energi
Kommissionens nye retningslinjer for tildeling af statsstøtte til energi- og miljøsektoren indeholder:
- Gradvis introduktion af strammere udbudsregler ved tildeling af statsstøtte til vedvarende energi.
- Mulighed for undtagelse fra grønne afgifter for energiintensiv industri
- Nye kriterier for energiinfrastruktur på tværs af grænser
- Grønt lys for statsstøtte til at øge elektricitetskapacitet på steder, hvor der er risiko for mangel.
De nye retningslinjer er en opdatering af et regelsæt fra 2008. De træder i kraft fra 1. juli.

Kilde: Europa-Kommissionen

"De har beskyttet producenter af vedvarende energi fra risiko og tilladt elproduktion afkoblet fra den egentlige efterspørgsel," sagde Almunia.

"Mange vedvarende energikilder har nået en størrelse og et modenhedsniveau, hvor de kan konkurrere med andre kilder. Derfor er det på tide, at disse teknologier begynder at reagere på markedssignaler, og at offentlig støtte til dem allokeres på konkurrencevilkår. På den måde kan EU-landene fortsat fremme fornybar energi, men på en smartere, billigere og mindre konkurrenceforvridende måde," siger Almunia med særlig henvisning til landvindmøller og solenergi.

Støtte til kul og atomkraft
Hos den europæiske sammenslutning for vindenergi, EWEA, påpeger vicedirektør Justin Wilkes, at der stadig i stor stil gives statsstøtte til fossile brændstoffer, uden at man gør mine til at udfase dem.

"For os er det en større markedsforvridning, end hvad der er tilfældet for vedvarende energi. Vi synes, at det er uheldigt, at Kommissionen bruger flere kræfter på at udfase støtte til vindenergi end at fjerne støtte fra kul og atomkraft," siger Justin Wilkes.

Han kalder de nye guidelines, der gør offentlige udbud til den gældende model for tildeling af statsstøtte, for Kommissionens måde at diktere én slags energipolitik over for medlemslandene, i stedet for at tage de forskellige forhold i de enkelte lande i betragtning.

0:000:00