Esben Lunde om partikelforurening: For høje helbredsomkostninger

BRÆNDEOVNE: Helbredsomkostninger som følge af partikelforurening er ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for høje. Det indgår i regeringens overvejelser om brændeovne, forklarede han onsdag.

Tyson W. Lyall

Hvad enten helbredsomkostningerne fra brændeovne beløber sig til én eller fire milliarder kroner om året, så er de for høje.

Det slog miljø- og fødevareministeren onsdag fast over for Alternativets miljø- og klimaordfører Christian Poll (ALT).

I folketingssalen havde Alternativets ordfører bedt ministeren redegøre for brændeovnes forurening.

Spørgsmålet kommer, efter de økonomiske vismænd tidligere på måneden over for Altinget vurderede, at skaderne fra brændeovne er langt større, end Skatteministeriet ellers har fremlagt.

Det er derfor med i mine overvejelser, hvordan vi fortsætter den positive udvikling, vi har skabt med de skrappe grænseværdier for nye brændeovne og med skrotningsordningen for gamle brændeovne.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Mens ministeriet vurderer, at helbredsomkostningerne fra brændeovne er knap en milliard kroner om året, lyder vismændenes vurdering på over fire milliarder kroner.

Uanset hvad, er omkostningerne for høje, slog Esben Lunde Larsen fast i onsdagens spørgsmål-svar-seance, som kan ses i sin fulde længde ovenfor.

"Jeg er enig i, at de nuværende helbredsomkostninger som følge af partikelforurening er for høje," sagde ministeren og tilføjede blandt andet:

"Det er derfor med i mine overvejelser, hvordan vi fortsætter den positive udvikling, vi har skabt med de skrappe grænseværdier for nye brændeovne og med skrotningsordningen for gamle brændeovne."

Ministeren nævnte i forlængelse heraf, at han glæder sig til at følge erfaringer fra Tyskland. Her har man vedtaget en ordning, som frem mod 2025 trinvist udfaser de ældste og mest forurenende brændeovne.

Dokumentation

Christian Poll (ALT) spurgte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V):

"Hvad agter ministeren at gøre for at reducere forureningen fra brændeovne, særlig i lyset af, at de økonomiske vismænd den 12. januar 2017 over for Altinget.dk vurderer, at helbredsomkostninger fra forureningen er over 4 mia. kr. om året?"

Christian Poll henviser med spørgsmålet til artiklen Vismænd slår alarm: Regeringen undervurderer skader fra brændeovne


0:000:00