Debat

Et fælles vindmarked kan skabe havvindens Silicon Valley

DEBAT: Nordsøen har potentiale til at blive Nordeuropas store grønne kraftværk. Men det kræver ensrettede krav til vindproducenter på tværs af havgrænserne, lyder det fra en række af branchens organisationer.

"Har vi ensrettede krav på tværs af havgrænserne, så får vi et større marked, og det giver lavere priser," lyder det fra en række af branchens organisationer. <br>
"Har vi ensrettede krav på tværs af havgrænserne, så får vi et større marked, og det giver lavere priser," lyder det fra en række af branchens organisationer.
Foto: Dong Energy
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis, Anders Stouge, Jan S. Hylleberg, Bjørn B. Christiansen og Jakob Ullegård
Hhv. branchedirektør i Dansk Industri, vicedirektør i Dansk Energi, direktør i Vindmølleindustrien, direktør i Danske Havne og direktør i Danmarks Rederiforening

Det er ikke klogt, at man skal bruge forskellige skibe, maling eller udstyr afhængigt af, om man opsætter vindmøller i den tyske, britiske eller danske del af Nordsøen.

For har vi ensrettede krav på tværs af havgrænserne, så får vi et større marked, og det giver lavere priser.

Styrk det indre vindmarked
Derfor var det glædeligt, at Lars Christian Lilleholt, energi-, - forsynings, - og klimaminister (V), 6. juni sammen med ni europæiske kollegaer underskrev en erklæring om øget samarbejde mellem landene omkring Nordsøen.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Vores organisationer bifalder den aftale, lige som vi er enige i ministerens fremhævning af havvindens potentiale og rolle i kommende årtiers europæiske energiforsyning. Politikere på tværs af Nordeuropa har med aftalen sat en tyk streg under, at havvind er en vigtig del af fremtidens energibillede.

Da Danmark er en af verdens fremmeste aktører inden for hele værdikæden for havvind, er der ingen tvivl om, at vi som nation vil drage stor fordel af et godt indre marked på det felt.

Trods tørt blæk på aftalen er det ikke en let opgave at forene interesserne på tværs.

Troels Ranis, Anders Stouge, Jan S. Hylleberg, Bjørn B. Christiansen og Jakob Ullegård
Hhv. branchedirektør i Dansk Industri, vicedirektør i Dansk Energi, direktør i Vindmølleindustrien, direktør i Danske Havne og direktør i Danmarks Rederiforening

Næste skridt bliver at få kød på aftalen, så de respektive regeringer skal atter trække i arbejdstøjet.

Målet må være, at der inden udgangen af 2016 ligger en klar handlingsplan for at fjerne barriererne for en udbygning af havvind i Nordsøen.

Den plan skal tage højde for de indbyrdes afhængigheder, som findes mellem udbygning, pris og politisk vilje.

Nordsøen som grønt kraftværk
Udbygningen af havvind er også en historie om udbygningen af den europæiske Energiunion og det indre marked for energi.

Her er havvind i Nordsøen et vigtigt bidrag. Suppleret med elmotorveje, som kan flytte strømmen hen, hvor forbruget er størst, kan Nordsøen blive et grønt kraftværk.
Den politiske vilje til havvind vil fremadrettet i høj grad være afhængig af pris.

Prisen skal ned, hvilket branchen har sagt klart.

Senest er en bred koalition af førende virksomheder med fokus på havvind kommet med en industriel erklæring om, at prisen på havvind vil blive halveret fra 2013 til 2025.

I den sammenhæng er det afgørende, at der følges op på den politiske erklæring, blandt andet ved at se på muligheden for koordinerede havvindudbud, som skaber den essentielle investeringssikkerhed for branchen.

Vores respektive organisationer ser frem til at gøre vores for et udvidet Nordsøsamarbejde.

Trods tørt blæk på aftalen er det ikke en let opgave at forene interesserne på tværs.

Men det skal lykkedes, så vi for alvor kan forløse Nordsøens potentiale for at være Nordeuropas grønne kraftværk – og nu er vi i hvert fald i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00