EU indmelder klimamål for at presse Kina og USA

KLIMA: EU har nu officielt meldt sine klimaambitioner ind til FN forud for klimatopmødet i Paris til december. Det skal øge presset på andre lande. Der udestår dog stadig også et hjemmearbejde for EU før topmødet, mener Steen Gade (SF).

EU's klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete bliver sammen med Frankrigs miljøminister Ségolène Royal vigtige europæiske stemmer frem mod det store klimatopmødet i Paris til december.
EU's klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete bliver sammen med Frankrigs miljøminister Ségolène Royal vigtige europæiske stemmer frem mod det store klimatopmødet i Paris til december.Foto: Partido Popular
Morten ØyenRikke Albrechtsen

BRUXELLES/KØBENHAVN: EU’s miljøministre nåede fredag til enighed om Unionens indspil til en global klimaaftale. Det gør EU til den første større økonomiske spiller på verdensplan, som viser sine klimakort inden en deadline ved udgangen af marts. Kun Schweiz har hidtil meldt ind.

Selve målet om at skære mindst 40 procent af CO2-udslippet i 2030 i forhold til 1990-niveauet vil dog ikke komme som en overraskelse for mange. Det blev EU’s stats- og regeringschefer allerede enige om ved et topmøde i oktober sidste år. Til gengæld har det givet hovedbrud at få alle lande til at gå med til, hvordan man når frem til målet.

”Det var på ingen måde indlysende. Men jeg mener, at vi nu har taget ansvaret på os på et tidspunkt, hvor resten af verdens øjne hviler på os for at se, hvordan EU engagerer sig for at reducere drivhusgasser med 40 procent,” sagde den franske miljøminister Ségolène Royal, der er vært ved det klimatopmøde i Paris i december, hvor en ny global klimaaftale skal falde på plads.

”Vi har nu lavet en liste med alle de konkrete initiativer og de økonomiske sektorer, som bliver berørt af denne indsats,” siger hun.

 jeg mener, at vi nu har taget ansvaret på os på et tidspunkt, hvor resten af verdens øjne hviler på os for at se, hvordan EU engagerer sig for at reducere drivhusgasser med 40 procent.

Ségolène Royal
Frankrigs miljøminister

Kina og USA skal følge efter
Efter fredagens møde binder landene sig til, at reduktionerne skal ske inden for blokken og således ikke må nås ved for eksempel at støtte klimaindsats i udviklingslandene. Til gengæld var der ifølge en meddelelse fra ministrene efter mødet stadig ”divergerende holdninger” til, hvordan skov og andet jordbrug skal tælle med i klimaregnskabet. Her pressede særligt Irland på for at beholde landbrugets bidrag inden for de 40 procent, hvilket af mange ses som en udvanding af målet.

Meldingen fra EU-landene skal være med til at lægge pres på andre af verdens store økonomier til at melde deres klimaambitioner ud.

”Vi forventer særligt af Kina, USA og de andre G20-lande, at de følger EU’s eksempel og indsender deres bidrag før udgangen af marts,” sagde Miguel Arias Cañete, der er klima- og energikommissær.

Aftalen glæder den danske klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, der kalder det ”fremragende”, at EU nu som den første tunge spiller kan melde ind.

Skepsis fra græsrødder
Verdensnaturfredningsforening WWF er dog mindre imponeret.

0:000:00