Debat

EU-mål for energieffektivitet er svaret på energiafhængighed

DEBAT: Et bindende EU-mål for energieffektivisering er et vigtig element for en større forsyningssikkerhed og vil også skabe europæisk vækst, skriver Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, og Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

EU-mål for energieffektivitet skal indgå i balanceret samspil med bindende mål for EU's udslip af klimagasser og for vedvarende energi, skriver Dansk Energi og Dansk Byggeri.
EU-mål for energieffektivitet skal indgå i balanceret samspil med bindende mål for EU's udslip af klimagasser og for vedvarende energi, skriver Dansk Energi og Dansk Byggeri.Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Stouge og Michael H. Nielsen
Hhv. vicedirektør i Dansk Energi og direktør i Dansk Byggeri

Energieffektivitet er Europas svar på den billige energi, som andre kontinenter råder over.

Investeringer i energieffektivitet i husholdninger og erhverv binder bro mellem konkurrenceevne, energisikkerhed og et bæredygtigt energisystem. Energieffektivitet er dermed med til at sikre både arbejdspladser og vækst.

Dansk Energi og Dansk Byggeri anbefaler derfor et bindende mål for energieffektivisering frem til 2030. Et mål, der understøtter energieffektiviseringen af den europæiske økonomi.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Målet skal ses i et balanceret samspil med bindende mål for EU's udslip af klimagasser og et bindende mål for vedvarende energi.

I arbejdet med EU's klimamål for 2030 er det vigtigt, at der sættes ambitiøse mål for reduktionen af drivhusgasser og udbygningen med vedvarende energi. Men et specifikt mål for energieffektivisering supplerer disse to mål, da de tre mål i samspil understøtter hver deres del af energi- og klimadagsordenen.

Reduktion af drivhusgasser gør det ikke alene
Ambitiøse mål for reduktion af drivhusgasser vurderes ikke som tilstrækkelige til alene at drive de rentable investeringer i energieffektivisering og i vedvarende energi. Hvor et mål for reduktionen af drivhusgasser er den overordnede ramme, så tjener mål for vedvarende energi og energieffektivisering, at udviklingen sker i en ønsket retning.

Hertil kommer i øvrigt behovet for at fremme udviklingen af den teknologi, der vil muliggøre omstillingen af vores energisystem og energiforbrug.

En øget energieffektivisering er et vigtig element for målet om større forsyningssikkerhed. Europa-Kommissionens fremskrivning viser, at et mål for energieffektivisering er med til at reducere EU's afhængighed af importeret energi, herunder specielt naturgas.

Med ambitiøse mål for både energieffektivitet, vedvarende energi og CO2-reduktioner kan EU's import af energi ifølge EU-kommissionen mindskes med 16 procent i 2030 og med 53 procent i 2050. Dermed erstattes importeret energi med varer og tjenester produceret i EU.

Anders Stouge og Michael H. Nielsen
Hhv. vicedirektør i Dansk Energi og direktør i Dansk Byggeri

Med ambitiøse mål for både energieffektivitet, vedvarende energi og CO2-reduktioner kan EU's import af energi ifølge EU-kommissionen mindskes med 16 procent i 2030 og med 53 procent i 2050. Dermed erstattes importeret energi med varer og tjenester produceret i EU.

Energieffektivisering gavner også væksten
Da en betydelig del af potentialet for energieffektiviseringer i EU vedrører tiltag med en positiv samfundsøkonomi, vil der også være en positiv effekt på EU's vækst via et bindende mål for energieffektiviseringer.

Danmark har indgået en alliance med Tyskland, Irland, Portugal, Grækenland, Luxemborg og Belgien om at arbejde for, at der skal sættes bindende mål for energieffektivitet i 2030.

Det er rigtig godt, og Tyskland er en utrolig vigtig partner at få med, men der er stadig stor modstand i både Storbritannien og de østeuropæiske lande, der ellers vil stå til store gevinster ved at høste potentialerne for energibesparelser.

Vi kan derfor kun bakke op om, at der arbejdes frem mod en beslutning om bindende mål for energieffektivisering for 2030 på rådsmødet i oktober.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00