EU-parlamentarikere vil fikse havareret kvotehandelssystem fra 2019

MARKEDSRESERVE: En reform af EU’s handelssystem for CO2-kvoter skal træde i kraft fra udgangen af 2018, hvis det står til EU-Parlamentets Miljøudvalg. Beslutningen får blandet modtagelse.

For mange gratiskvoter til EU's tunge industri har været med til at underminere kvotehandelssystemet.
For mange gratiskvoter til EU's tunge industri har været med til at underminere kvotehandelssystemet.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Superambitiøst eller alt for lidt og alt for sent?

Meningerne var delte, efter medlemmer af Europa-Parlamentets Miljøudvalg tirsdag blev enige om at sætte en tiltrængt reform af Unionens CO2-kvotehandelssystem i kraft med udgangen af 2018.

Det såkaldte ETS-system, der udgør rygraden i EU’s indsats mod klimaforandringer ved at lade forurenere betale for udledte drivhusgasser, har skrantet i årevis. Det skyldes en giftig cocktail af for mange gratiskvoter uddelt til industrien og en generel svækket økonomisk situation, der har taget toppen af energibehovet i Europa. 

Kvoteprisen har længe været så lav, at det ikke giver det nødvendige incitament til at skifte til grønnere energikilder eller spare på strømmen.

Der er ingen, der sætter spørgsmålstegn ved, at EU’s kvotehandelssystem har lidt stærkt under en overforsyning af CO2-kvoter. Men i stedet for at håndtere problemet nu, udskyder vi det til senere.

Bas Eickhout
Klimaordfører i EU-Parlamentets Grønne gruppe

Det nye forslag vil betyde, at kvoter tages ud af markedet, når prisen falder, og placeres i en såkaldt markedsstabilitetsreserve. Oprindeligt var det tænkt, at reformen skulle træde i kraft i 2021, men det vil Miljøudvalget fremrykke med to år.

To milliarder kvoter for meget
Det er dog ikke ambitiøst nok for den Grønne gruppe i Europa-Parlamentet, der peger på, at der allerede nu er to milliarder overskydende kvoter i markedet.

”Der er ingen, der sætter spørgsmålstegn ved, at EU’s kvotehandelssystem har lidt stærkt under en overforsyning af CO2-kvoter. Men i stedet for at håndtere problemet nu, udskyder vi det til senere,” siger klimaordfører hos Parlamentets Grønne gruppe, Bas Eickhout.

Udvalget støtter også, at de 900 millioner kvoter, som det allerede er besluttet at tage ud af markedet mellem 2014 og 2016, skal overføres til en såkaldt markedsstabilitetsreserve sammen med kvoter, der ikke er uddelt, i stedet for at de bliver hældt tilbage på markedet senere, som det ellers var forudset.

Dansk glæde
Aftalen vækker glæde hos flere danske parlamentarikere.

0:000:00