Europa-Parlamentets miljøudvalg godkender CO2-reform

AFSTEMNING: Med et stort flertal nikkede miljøudvalget i Europa-Parlamentet ja til aftalen om at reformere EU's CO2-kvotesystem. I juli stemmer det samlede parlament.

Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: Tirsdag blev et af de sidste skridt, inden EU's fornyede CO2-kvotehandelssystem kan træde i kraft, taget.

I Europa-Parlamentets miljøudvalg, ENVI, stemte 49 medlemmer for og otte imod det kompromis, der tidligere på måneden blev indgået mellem Parlamentet og medlemslandene. To afstod fra at stemme.

”Vi har ramt en god balance mellem en ambitiøs reform af ETS (EU's kvotesystem, red.) og stærke garantier til Europas energitunge virksomheder for at forhindre CO2-lækage,” skriver Ivo Belet, parlamentets ordfører i sagen, i en pressemeddelelse.

Mulighed for at fjerne kvoter
Med aftalen oprettes en såkaldt markedsreserve, som skal forhindre, at prisen på CO2-kvoter bliver så lav, at de mister deres effekt. Det sker ved at fjerne kvoter fra markedet, når der er for mange til salg, og i stedet placere dem i reserven, indtil markedet skifter.

”Denne markedsstabilitetsreserve er et effektivt, markedsdrevet redskab, som vil stabilisere vores ETS-system. ETS'en er en central del af Europas bæredygtigheds- og klimapolitik,” lyder det fra Ivo Belet.

Markedsreserven skal træde i kraft 1. januar 2019 og vil fra start indeholde 900 millioner kroner, der blev taget midlertidig af markedet sidste år. Uden aftalen skulle de være sendt retur til markedet netop den dato.

I juli måned skal det samlede parlament tage stilling til aftalen, inden den er endeligt vedtaget. Der mangler også den endelige accept fra Rådet.

Tirsdag lå prisen for en CO2-kvote omkring 55 kroner.

0:000:00