EU's medlemslande vil fikse kvotesystemet fra 2021

MARKEDSRESERVE: Reformen af EU's handelssystem for CO2-kvoter skal først træde i kraft i 2021, hvis det står til medlemsstaterne. Der er dermed lagt op til hårde forhandlinger med Parlamentet, som mener, det skal ske to år før.

Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen

Onsdag aften gav EU's medlemslande grønt lys til at begynde forhandlingerne med Europa-Parlamentet om en reform af EU's handelssystem for CO2-kvoter.

Reformen skal sætte gang i handelssystemet, der i flere år ikke har virket efter hensigten: at skabe et incitament til at skifte til grønne energikilder eller spare på strømmen. Det skal nu hjælpes på vej ved at tage kvoter ud af markedet, når prisen falder, og placere dem i en såkaldt markedsstabilitetsreserve.

Det stridende punkt i forhandlingerne er, hvornår reformen skal træde i kraft. Og står det til medlemslandene, skal det først være i 2021 – to år senere end Parlamentet ønsker.

Danmark, Frankrig og Storbritannien havde ellers spillet ud med et forslag, der lå helt op ad Parlamentets position. Men for at undgå et blokerende mindretal med Polen og en række central- og østeuropæiske lande i spidsen endte medlemsstaterne på 2021.

Mandatets ambitionsniveau fra medlemslandene er for lavt, i forhold til hvad der er brug for.

Jørgen Skovmose Madsen
Leder af Dansk Energis EU-kontor

10 år før det virker
Det er godt, forhandlingerne nu kan komme i gang, men ambitionsniveauet fra medlemslandene er for lavt, mener Dansk Energi.

”Det er godt, forhandlingerne kan starte, men det er et skuffende udgangspunkt. Mandatets ambitionsniveau fra medlemslandene er for lavt, i forhold til hvad der er brug for,” siger Jørgen Skovmose Madsen, der er leder af Dansk Energis EU-kontor.

Skal ambitionsniveauet op, er det vigtigt, at Europa-Parlamentet presser på starttidspunktet for reformen – og ikke bruger for mange kræfter på de mindre dele af reformen, som Innovationsfonden, mener han.

Starter reformen først i 2021, er der nemlig lange udsigter til, at EU's CO2-kvotehandelssystem kommer til at fungere ordentligt.

”Så risikerer vi, at kvotesystemet vil fortsætte med at være underdrejet de næste ti år,” siger Jørgen Skovmose Madsen.

0:000:00