Finansloven tager hul på vindproblematik

FINANSLOV: Der er afsat 55 millioner kroner til eldrevne varmepumper på finansloven for 2015. Fin start, men hvis der virkelig skal ske noget, skal der ændres i afgifterne, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Når danske vindmøller producerer mere strøm, end der er brug for, kan man bruge overskuddet til at lave fjernvarme. Det kommer der nu støtte til på finansloven.
Når danske vindmøller producerer mere strøm, end der er brug for, kan man bruge overskuddet til at lave fjernvarme. Det kommer der nu støtte til på finansloven.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Nu kommer der fokus på tilpasningen til, at vindmøller skal levere en større andel af energiproduktionen. Der er nemlig afsat 55,2 millioner kroner på næste års finanslov til eldrevne varmepumper. De skal producere fjernvarme af den vindmøllestrøm, der i dag bliver til overs, når det blæser meget.

”Vi er meget positive over for initiativet, som skal tage hul på udbredelsen af eldrevne varmepumper i den decentrale varmeproduktion. Det er et godt første skridt i en udrulning, som kun kan gå for langsomt,” siger energiøkonomisk konsulent i Vindmølleindustrien, Martin Risum Bøndergaard.

Og der er behov for at gøre noget. I ugens løb udgav Danmarks Tekniske Universitet deres årlige energirapport, som i år handler om vindenergi. Rapporten pointerer, at vores energisystem skal tilpasses stigningen i vindstrøm, der svinger meget.

”Efterhånden som vi får en større del af vindmøller i systemet, bliver de en seriøs del af forsyningssystemet. Så er der brug for reguleringskapacitet,” siger Hans Hvidtfeldt Larsen, vicedekan ved DTU Nationallaboratoriet for vedvarende energi.

Det er fint nok at lave en strategi for at udbygge med vind, men man skal også have en strategi for at bruge den. I øjeblikket sender vi uforholdsmæssigt meget billigt strøm til udlandet, når vi producerer meget vindstrøm.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Eldrevne varmepumper er en af de måder, man kan løse udfordringen på, siger han:

”Det bidrager til processen. Hvis de indgår i fjernvarmesystemet, kan man tænde for dem, når der er overskudsstrøm. Varmt vand er nemmere at lagre end strøm. Derfor er det en fin ting, der passer ind i at få fleksibilitet i systemet.”

Elafgifter er afgørende
Danmark har en målsætning om, at 50 procent af energiproduktionen skal komme fra vind i 2050, og vi er godt på vej. Derfor er det nødvendigt med tiltag som dette, mener direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

”Det er fint nok at lave en strategi for at udbygge med vind, men man skal også have en strategi for at bruge den. I øjeblikket sender vi uforholdsmæssigt meget billigt strøm til udlandet, når vi producerer meget vindstrøm. Det er langt klogere at bruge det i varmesystemet, og der er varmepumperne en af mulighederne,” siger han.

Kim Mortensen mener, at pengene fra finansloven kan være en god måde at prøve modellen af. Det er også netop formålet med millionerne at 'indhøste erfaringer med storskala varmepumper'.

0:000:00