Fjernvarmepriserne falder for tredje år i træk

PRISER: I alt 11 procent har fjernvarmeforbrugerne sparet over de sidste tre år. Årsagen til prisfaldet skyldes blanding af effektivisering og lavere brændselspriser.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

En ny analyse af fjernvarmeselskabernes priser, som Energitilsynet netop har offentliggjort, viser, at prisen på fjernvarme er faldet for tredje år i træk.

Godt nok er det seneste års prisfald kun på 0,7 procent, men over en treårig periode beløber reduktionen sig til 11 procent. Eller 1.563 kroner for en standardbolig på 130 kvadratmeter.

Energitilsynet skriver på sin hjemmeside, at en væsentlig årsag til faldet er dalende varmeproduktionsomkostninger som følge af lavere priser på en række brændsler de seneste tre år.

Prisfald trods dyrere brændsler
Hos Dansk Fjernvarme hæfter man sig ved, at prisen det seneste år er faldet på trods af, at brændselspriserne er steget. Her tilskrives prisfaldet en kombination af, at selskaberne er blevet mere effektive, og at investeringer i ny teknologi begynder at slå igennem.

“De mange fjernvarmeselskaber lægger en stor indsats i at sikre billigere og mere bæredygtig fjernvarme. Det er det, vores kunder og ejere efterlyser. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at vi leverer på det, vi bliver målt og vejet på,” siger direktør Kim Mortensen i en pressemeddelelse.

Han mener, at udviklingen i priserne på de brændsler, som fjernvarmeselskaber bruger, har stor indflydelse på, hvilken pris forbrugerne skal betale for at få opvarmet deres hus. Men konstaterer samtidig, at prisen det seneste år er reduceret på trods af, at prisen på de brændsler er steget.

Prisen på naturgas, der udgør 24 procent af selskabernes brændsler, har i samme periode været stigende. Og prisen på biomasse, såsom træpiller, flis og halm, der udgør mere end 33 procent af selskabernes brændsler, har været konstant eller svagt stigende.

Energitilsynets prisstatistik kan hentes her.

0:000:00