FN's klimachef forventer lederskab fra EU

INTERVIEW: Christiana Figueres, som står i spidsen for FN's klimaindsats, kalder på EU om at gå forrest frem mod klimatopmødet i Paris. Succeskriteriet er mere end 'blot' en global aftale, siger Figueres, der roser Danmark for at vise vejen.

Christiana Figueres mødtes onsdag med EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete, i Bruxelles til en snak om hans og EU's ambitioner.
Christiana Figueres mødtes onsdag med EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete, i Bruxelles til en snak om hans og EU's ambitioner.Foto: EU-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: Costaricanske Christiana Figueres, chef for FN's klimaarbejde, besøger denne uge Bruxelles for at mødes med repræsentanter for Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og erhvervslivet.

Fakta
Karen Christiana Figueres Olsen
Født i Costa Rica i 1956 (58 år gammel)

Datter af José Figueres Ferrer, tidligere præsident i Costa Rica og Karen Olsen Beck, amerikansk statsborger med dansk far.

Har en master i antropologi fra London School of Economics.

Gjorde karriere som embedsmand og blev i 1995 en del af Costa Ricas forhandlingsdelegation for FN's klimaforhandlinger, hvor hun blev indtil 2009.

I 2010 blev hun leder af UNFCCC, FN's klimaforhandlinger. Hun leder arbejdet frem mod COP21 i Paris i december 2015.

Kilde: http://figueresonline.com/

Øverst på listen af personer, hun skal mødes med, står EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete. Han er EU's repræsentant i de internationale klimaforhandlinger, og Christiana Figueres har en klar besked med til ham.

”Jeg forventer, at EU fortsætter i den ledende rolle, de altid har haft og vil fortsætte med at have. Det gælder både, når det kommer til udformningen af de nødvendige tiltag, og omkring deres egne interne ambitioner og bidrag,” siger FN's klimachef til Altinget efter et pressemøde i FN's lokale kontor i Bruxelles.

Spanske Cañete er endnu ny på posten som klimakommissær og således også som central spiller i klimaforhandlingerne – især sammenlignet med Figueres, der nærmest har været med fra start. I 1995, altså før Kyoto-aftalen, kom hun om bord på Costa Ricas forhandlingsteam, og siden 2010 har hun ledet arbejdet i FN-regi.

Det er en kæmpe forskel fra København, at vi seks måneder før topmødet i Paris vil have en forhandlingstekst på bordet.

Christiana Figueres
Leder af FN's klimaforhandlinger

De to har kun mødtes en gang tidligere, ved sidste års klimatopmøde i Peru, hvor det kun blev til et kort møde. Derfor er formålet for Christiana Figueres også at se Cañete an og høre hans visioner frem mod det stort anlagte klimatopmøde i Paris til december.

Den endelige destination
Nedtællingen til topmødet kom i ugens løb under 300 dage, og mødet bliver bygget op til at være afgørende – nu skal en global aftale på plads. Ifølge Christiana Figueres ringer alarmklokkerne fra alle sider. Hendes ambition er klar.

Danmark viser virkelig vejen, som alle skal følge. I har bare valgt at følge den tidligere og mere aggressivt end alle andre. Men før eller siden skal vi alle ned af den vej, og så er det meget behjælpeligt for verden at have eksempler på økonomier som den danske.

Christiana Figueres
Leder af FN's klimaforhandlinger

”Et sted i anden halvdel af dette århundrede er vi nødt til at nå til det, jeg kalder klimaneutralitet. Det vil sige, at omkring år 2060, '70, måske '75 må vi kun udlede så mange drivhusgasser, som planeten naturligt kan absorbere. Den balance skal genetableres – det er den endelige destination.”

Udmeldingen lyder som et ekko af konklusionerne i den femte hovedrapport fra FN's klimapanel, der kom i efteråret. Her tales der endda om negative CO2-udledninger omkring den tid, hvis målet om at holde klodens opvarmning under to grader skal nås.

”Hvis man kan tale om ét parameter, som jeg vil måle aftalen i Paris på, må det være dens potentiale for at få os til denne endelige destination,” siger Figueres.

0:000:00