Debat

Folkekirkens Nødhjælp: Valget kan ændre på Danmarks klimastatus

DEBAT: Danmark bokser over sin vægtklasse på klimaområdet, men det risikerer folketingsvalget at ændre på, mener seniorrådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp. Danmark har brug for en regering, som forstår behovet for øgede klimaambitioner, lyder vurderingen.

Danmark bokser i dag i en tungere vægtklasse, end man kan forvente, når det handler om global klimapolitik, mener seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg. Men hvad sker der med den position efter et valg, spørger han sig selv her. 
Danmark bokser i dag i en tungere vægtklasse, end man kan forvente, når det handler om global klimapolitik, mener seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg. Men hvad sker der med den position efter et valg, spørger han sig selv her. Foto: Pressefoto Folkekirkens Nødhjælp
Tyson W. Lyall

Download foto i høj opløsning

Ansat på Altinget siden 2010. 

Uddannelse: Cand.comm. (2015). MA. International Relations, Uni. of Westminster (2013). BA. Socialvidenskab & Journalistik, RUC (2011).

Twitter
Linkedin

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mattias Söderberg
Seniorrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Danmark bokser i dag i en tungere vægtklasse, end man kan forvente, når det handler om global klimapolitik.

Det kommer til udtryk ved, at Danmark bliver inviteret til internationale møder for udvalgte lande, og at danske ministre får centrale roller i internationale forhandlinger. Det ser vi fx, når tidligere klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) for to år siden fik til opgave at lede FN-forhandlingerne om klimafinansiering.

Hvad sker der med denne position efter et valg? Det korte svar er, at der kan ske rigtig meget.

International politik er ikke et hovedtema i den aktuelle valgkamp, men en ny regering kan stadigvæk få stor indflydelse på den rolle, Danmark spiller i de internationale klimaforhandlinger.


Mattias Söderberg
Seniorrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Lige nu finder forhandlinger om en global klimaaftale sted i Bonn. Aftalen skal dog først falde på plads i Paris i december, og derfor bliver det muligvis en ny dansk minister, der skal tale på Danmarks vegne.

Klimapenge og retfærdighed på dagsorden
To af de sværeste temaer i forhandlingerne handler om penge, og om hvordan de mange klimaopgaver kan fordeles på en fair måde.

Danmark er lige nu en aktiv stemme i debatten om finansiering og spiller dermed en vigtig rolle, ikke mindst i relation til de fattigere ulande, som har fokus på netop dette tema.

Danmark prioriterer i dag også det globale samarbejde og de initiativer, som bliver taget i FN–regi. For eksempel har regeringen besluttet at kanalisere en del af de danske penge gennem den nyetablerede globale grønne klimafond. Det er vigtige elementer i debatten om fairness og klimaretfærdighed.

Efter et valg
International politik er ikke et hovedtema i den aktuelle valgkamp, men en ny regering kan stadigvæk få stor indflydelse på den rolle, Danmark spiller i de internationale klimaforhandlinger.

Hvis vi får en regering, der vil prioritere bilateralt samarbejde over FN-initiativer, eller en regering, der vil skære i bistanden - og dermed måske også de danske klimapenge, eller en regering, som måske slet ikke stoler på klimavidenskabens tal om behov for en øget klimaambition, ja, da er det langt fra sikkert, at den danske stemme vil blive ved med at spille en vigtig rolle i den globale klimapolitik.

Forhandlinger om fremtiden
De aktuelle forhandlinger i Bonn er måske ikke forsidestof i danske medier, men de spørgsmål, der tages op, er afgørende for vores egen fremtid. Hvis ikke alle lande for alvor prøver at gennemføre en grøn omstilling, vil det få konsekvenser for alle - også her i Danmark.

I Folkekirkens Nødhjælp arbejder vi med partnere i de fattigste lande. Der er de klimarelaterede udfordringer allerede store. Mennesker tvinges på flugt, og banker på et tidspunkt måske på Danmark og EUs dør. Vi prøver dog at hjælpe dem, hvor de bor og lever. Der er brug for klimatilpasning og bæredygtig udvikling. Men der er også brug for en grøn global klimapolitik, som sikrer, at udfordringerne ikke vokser os over hovedet.

Jeg håber, at den regering, vi får efter et valg, vil tage klima alvorligt og arbejde for, at Danmark bliver ved med at have en stærk og ambitiøs stemme i den globale klimapolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00