Debat

Forfatter: Nej tak til fracking på Sydhavsøerne

DEBAT: Sydhavsøernes grønne energi og bæredygtige produktion er truet af olieboringer og fracking, der kan gøre uoprettelig skade på grundvandet.

Foto: /ritzau/ Linsley Brennan
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorvald Berthelsen
Forfatter, billedmager og medlem af koordinationsudvalget for NUL HULLER, nej til olie, gas og fracking

Sydhavsøerne er afgjort smukkest om sommeren, når vi nyder de par grader mere end resten af Danmark, vi har, og solen glitrer i havet og giver os det særlige lys i den høje himmel over øerne. Selv denne sommer kan vi nyde det - vi skruer bare lidt op for varmen. Det og vores øvrige energiforbrug bliver lyset ikke mindre klart og luften ikke mere forurenet af. For det meste. 

Vi producerer nemlig mere grøn energi, der ikke er baseret på kulbrinter (olie og gas), end vi selv forbruger. Vi har også i stigende grad en grøn produktion af blandt andet fødevarer på basis af lokale mere og mere rent dyrkede råvarer. Alt det trækker opmærksomhed og grøn turisme med sig. For eksempel får vi jævnligt besøg af officielle japanske delegationer, der vil lære af vores bæredygtige økonomi. Og Sydhavsøernes Frugtfestival er en af mange begivenheder, der understreger den udvikling og tiltrækker besøgende.

Det er vigtigt, fordi vi befinder os midt i en svær omstilling fra en altdominerende produktion af sukker fra sukkerroerne til andre erhverv baseret på vores gode muldjord og lange erfaring i fødevareproduktion.

Erfaringen viser, at det med stor sandsynlighed skader grundvandet uopretteligt. Derfor har Frankrig, Holland og Tyskland forbudt anvendelsen af fracking.

Siden slutningen af maj er denne udvikling imidlertid truet. Energi-, forsynings- og klimaministeren vil på Energistyrelsens anbefaling give firmaet Nail Ressources tilladelse til efterforskning efter olie, gas og geotermi og eventuel senere udvinding i undergrunden på Lolland, Falster og Bogø. Samtidig gives tilladelse til eventuelt at anvende fracking under både efterforskningen og udvindingen.

Ved fracking sprækker man sig vej ned til de kulbrinteførende eller geotermiske lag ved hjælp af meget store mængder vand blandet med sand og kemikalier under højt tryk. 2,5 til 3,5 millioner liter bare til en prøveboring. Fra USA kender vi til over 700 anvendte kemikalier. Deriblandt radioaktive, kræft- og allergifremkaldende og andre giftstoffer. Kun en mindre del kommer igen op til jordoverfladen og kan fjernes.

For Sydhavsøerne er det også et helt forkert signal, som vil ødelægge mange års indsats, der nu ser ud til at trænge igennem. Hvem vil investere i eksempelvis grøn fødevareproduktion, når vi risikerer, at grundvandet ødelægges af kemikalier?

Thorvald Berthelsen
Forfatter og medlem af koordinationsudvalget for NUL HULLER, nej til olie, gas og fracking

Erfaringen viser, at det med stor sandsynlighed skader grundvandet uopretteligt. Derfor har Frankrig, Holland og Tyskland forbudt anvendelsen af fracking. Så der må under alle omstændigheder kun udarbejdes tilladelser, der 100 procent forbyder fracking.

Lolland-Falster eller Danmark har heller ingen gavn af udvinding af olie eller gas. Tværtimod skal vi efter klimaaftalerne i Paris nedtrappe CO2-udslippet. Allerede i 2035 skal kraftvarme produktionen foregå helt uden olie og gas. Indtil da har vi ifølge eksperter gas nok i Nordsøen.

For Sydhavsøerne er det også et helt forkert signal, som vil ødelægge mange års indsats, der nu ser ud til at trænge igennem. Hvem vil investere i eksempelvis grøn fødevareproduktion, når vi risikerer, at grundvandet ødelægges af kemikalier?

Vores luft, natur og grundvand skal ikke ødelægges og forurenes af kemikalier, og vores udvikling af en bæredygtig grøn energi, produktion og turisme skal ikke sættes tilbage, men i stedet videreudvikles.

Derfor bør der kun gives tilladelse til boring efter geotermi uden anvendelse af fracking. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00