Forhandlinger fortsætter om EU’s luftpakke

UDSLIP: Trods stor usikkerhed om fremtiden for EU’s nye regler om luftkvalitet er det nu bekræftet, at arbejdet med pakken fortsætter hos EU-lovgiverne.

EU's såkaldte luftpakke, der skal sætte udslipslofter over udledningen af seks farlige stoffer, lever en usikker tilværelse.
EU's såkaldte luftpakke, der skal sætte udslipslofter over udledningen af seks farlige stoffer, lever en usikker tilværelse.Foto: Akeg/FlickR
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er stadig liv i EU’s såkaldte ren luftpakke på trods af dens placering på en såkaldt dødsliste over tiltag, som EU-Kommissionen gerne så trukket tilbage.

I december annoncerede næstformand i EU-Kommissionen Frans Timmermans, at de nye regler, der blandt andet definerer udslipslofter for en række skadelige stoffer, vil blive revideret i lyset af EU’s overordnede klimaindsats frem mod 2030.

Det efterlod lovgiverne i Europa-Parlament og Ministerrådet i stor vildrede over, hvordan de skal forholde sig til de eksisterende forslag, som de har arbejdet på i et år. Men nu har Kommissionen bekræftet over for lovgiverne, at lovarbejdet vil fortsætte som vanligt på basis af de eksisterende tekster.

Venter på Kommissionen
De nye ændringer vil blive tilført i løbet af forhandlingerne. Men hvad de bliver, og hvordan det skal foregå, hersker der stadig stor usikkerhed omkring.

Fakta
EU's ren luft-pakke er en opdatering af eksisterende udledningslofter, der skal reducere udslip fra industri, trafik, elværker og landbrug, der skader luftkvaliteten i Europa.
Pakken indeholder blandt andet:
Forslag om udslipsbegrænsninger for mellemstore forbrændingsanlæg
- Et nyt rent luft-program for Europa
- Reviderede nationale udledningslofter med skrappere krav på metan, ammoniak, ozon, svovldioxid, NOx (kvælstofoxider) og VOC (Volatile Organic Compound).
Det er den sidste del af pakken, som Kommissionen nu vil ændre, så den kommer til at spille sammen med en større klimaplan for 2030.

Flere udvalg i Parlamentet tog hul på diskussionerne om pakken i denne uge, efter at ordføreren på de nye regler, den britiske konservative Julie Girling, har fået både næstformand Timmermans' og miljøkommissær Karmenu Vellas ord for, at de godt kan gå til forhandlingsbordet.

”Luftkvalitet er så vigtigt et emne, og vi har brug for robuste regler, så vi kan håndtere det. Efter alle de rygter, der har floreret omkring det nye arbejdsprogram, var jeg glad for at høre fra begge kommissærer, at det stemmer,” skriver hun i en pressemeddelelse.

Fejl i talgrundlaget
På tirsdag vil en arbejdsgruppe i EU’s Ministerråd se på reglerne igen, efter at sagen har ligget død i længere tid, mens man afventede pakkens videre skæbne.

De nye regler sætter nationale mål for udslip af seks forurenende stoffer i 2030, herunder svovldioxid, partikler, ammoniak og metan. Pakken har vist sig at være meget kontroversiel for en række lande.

”De mener, at målene var for ambitiøse for 2030, og at de var fundet på et forkert talgrundlag,” siger en kilde, der følger forhandlingerne.

0:000:00