Debat

Gate 21: Paris er sidste udkald

DEBAT: Vi står klar til at inspirere omverdenen, når den kigger mod Danmark for at søge inspiration til håndtering af klimaudfordringerne. Det forudsætter dog en ambitiøs klimaaftale, og Paris er sidste udkald, mener Gate 21’s bestyrelse.

"Videnskaben står samlet: Klimaforandringerne
er ikke science fiction. Og vi har allerede selv modtaget de første
store regninger fra et mere ekstremt klima,"&nbsp;konkluderer Gate 21's bestyrelse.<br>
"Videnskaben står samlet: Klimaforandringerne er ikke science fiction. Og vi har allerede selv modtaget de første store regninger fra et mere ekstremt klima," konkluderer Gate 21's bestyrelse.
Foto: Gate21
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af bestyrelsen for Gate 21
Gate 21 er et grønt partnerskab mellem kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner.

Fakta
Indlægget er skrevet af Gate 21’s bestyrelse bestående af:

Steen Christiansen (S), formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund Kommune
Martin Manthorpe, næstformand i Gate 21 og direktør for strategi- og forretningsudvikling i NCC Construction Danmark
Willy R. Eliasen borgmester i Egedal Kommune (V)
Morten Kabell, teknik og miljøborgmester i Københavns Kommune (EL)
Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune (S)
Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk (K)
Özkan Kocak, regionrådsmedlem, Region Hovedstaden
Ulf Christiansen, administrerende direktør i Kuben Management
Lars Gullev, direktør i Vestegnens Kraftvarmeselskab
Niels Axel Nielsen, koncerndirektør for erhverv og myndigheder, DTU
Thorkild Ærø, direktør for Statens Byggeforskningsinstitut ved Ålborg Universitet i København

"Vores liv på planeten er i fare."

Sådan lyder det fra de franske værter, der står klar til at modtage verdens regeringer til FN’s klimatopmøde COP21 i Paris. Det er den franske udenrigsminister, der har følt sig kaldet til at minde os om sagens alvor, og han har rigeligt at hænge sit opråb på.

Håb om et positivt resultat
Kloden har gennem 2015, måned efter måned, slået varmerekord – det skete i februar og marts. Igen i maj. Og i juni, juli, august, september og oktober. Verdensbanken advarer i en ny rapport, om at klimaforandringerne vil skubbe 100 millioner mennesker ud i fattigdom inden 2030, hvis ikke vi bremser hårdt op. Og vi ved, at millioner af mennesker vil blive sendt på flugt fra ufrugtbare landbrugsområder, hvor nedbøren svigter. Manglende vand er et element i de store regionale konflikter i både Afrika og Mellemøsten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hvor skal de millioner af mennesker, der sendes på flugt fra sult og konflikt flygte hen?

De globale temperaturstigninger er et faktum. Spørgsmålet er, hvad verdens ledere er klar til at gøre ved det. Heldigvis har tiden og forberedelserne frem til den næste runde internationale klimaforhandlinger givet håb om et positivt resultat.

Vi er i regioner og byer klar til at løfte opgaven og sammen med virksomhederne, forskningen og borgerne at skabe løsningerne.

Bestyrelsen for Gate 21

Kina, USA og EU er parate til at tage vigtige og absolut nødvendige skridt. Men ser man samlet på klimamålene fra alle verdens lande, er vi kun kommet et stykke ad vejen. Vi er ikke i mål.

Vi har allerede set den første regning
Videnskaben står samlet: Klimaforandringerne er ikke science fiction. Og vi har allerede selv modtaget de første store regninger fra et mere ekstremt klima.

De voldsomme storme og skybrud, vi har oplevet i Danmark, har betydet ødelæggelser i milliardklassen i kommuner og hjem. Som konsekvens heraf har Københavns Kommune netop vedtaget en historisk investering på op mod 11 milliarder kroner til at håndtere de voldsomme vandmasser fra skybrud.

Det bliver voldsomt dyrt for os alle at behandle symptomerne på en jordklode, der overophedes. Det eneste fornuftige er at investere i at forebygge den globale opvarmning og holde os under to graders temperaturstigning. Og det er vores stærke opfordring til vores forhandlere er at bære ved til en ambitiøs aftale under COP21.

Grøn omstilling skaber vækst
Hvis ikke de dystre scenarier for klodens fremtid er nok – eller tanken om, at vi om 25 år skal svare vores børn og børnebørn, hvorfor der ikke kunne samles det politiske mod til at bremse CO2-udledningen og dermed klimatruslen, der ellers stod så tindrende klart – så kan vi også prøve med opmuntringer:

Vi er i regioner og byer klar til at løfte opgaven og sammen med virksomhederne, forskningen og borgerne at skabe løsningerne. Vi er faktisk allerede i gang. Og selvom vi ikke lader os stoppe af international tøven, så kan vi bevidne, at ambitiøse politiske målsætninger har afgørende stor betydning for innovationen og de nødvendige investeringer.

Når målene er ambitiøse og faste, skaber vi en efterspørgsel på løsninger – hvilket tiltrækker ideer og investeringer. Konkret ser vi dagligt, hvordan udviklingen af løsningerne sker i et stærkt samarbejde mellem kommuner, virksomheder og forskningen. Eller sagt på en anden måde: Når det offentlige efterspørger løsninger, accelererer vi innovationen og løsningerne findes. Og det styrker vores globale position som ledende land og region for grøn omstilling – og deraf vækst.

Danmark er et foregangsland, når det handler om grøn teknologi og omstilling. Og det er en god forretning, der skaber vækst og beskæftigelse. Ifølge Danmarks Statistik er eksporten af grønne varer og tjenester steget med over seks milliarder kroner fra 2013 til 2014 og udgjorde sidste år næsten 72 milliarder kroner.

I 2014 var knap 59.000 borgere i dette land beskæftiget med at producere grønne varer og tjenester. Det er 900 mere end i 2013. Omsætningen på området lyder på i alt 174 milliarder kroner. Hver enkelt medarbejder omsætter altså for 2,9 millioner kroner.

Den grønne vej er vores fremtid
Og perspektiverne er endnu større og endnu grønnere. Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at markedet for energieffektivt byggeri vil vokse til 895 milliarder kroner i 2020. Og opnår man ved COP21 en aftale om at holde temperaturstigningen under de to grader, vil det kræve massive investeringer i energieffektiv teknologi og bæredygtigt byggeri. Helt op til 53.000 milliarder kroner i perioden 2015-2030, vurderer IEA.

Så den grønne vej er ikke alene vores overlevelse. Den er vores fremtid. Hele verden har brug for løsninger. Og de ser allerede vores vej efter dem. Vi ser det næsten hver eneste dag et eller andet sted i Danmark: Udenlandske delegationer er på besøg for at finde ud af, hvad det er vi har gang i, og hvordan vi har sat os for at arbejde så seriøst med den grønne omstilling.

Der er også varm interesse for vores energisystem. Alle fem regioner i Danmark har arbejdet med strategisk energiplanlægning. I hovedstadsregionen har Region Hovedstaden og alle kommunerne vedtaget en fælles energivision, der går længere end de nationale målsætninger for fossilfrihed for vores energisystem. Vi vil have et energisystem baseret på 100 procent vedvarende energi allerede i 2035. Transportsektoren skal i 2050 have sagt farvel til de sidste fossile brændsler.

Vi står klar til at løfte opgaven
Når vi sætter ambitionen så højt, er det fordi vi vil forblive en forgangsregion og holde Danmark fast som et forgangsland, hvor vi ikke længere er en del af verdens klimaproblemer – men en del af løsningen. Dermed viser vi vejen for resten af verden og skaber vækst og velstand for Danmarks borgere og virksomheder.

Det kræver naturligvis, at vi gør det rigtigt. Og det er et tigerspring, vi skal tage nationalt, regionalt og lokalt. Men i hovedstadsregionen har vi givet hinanden hånden på, at vi vil sikre det langsigtede og forpligtende samarbejde om omstillingen af energi- og transportsystemet til vedvarende energi, og at vi skal foretage investeringerne der, hvor det er mest bæredygtigt økonomisk og miljømæssigt i stedet for der, hvor det er politisk mest belejligt. Det er ikke uden problemer. Men det er der ingen ordentlige visioner, der er.

Det er den globale fremtid, der er på spil. Det er sidste udkald. Derfor er det vores samlede budskab, at Danmark skal gøre sit for at skabe en stærk, ambitiøs klimaaftale i Paris.

Vi står klar til at løfte opgaven og dermed inspirere kinesere, indere, amerikanere – hvem som helst – når de kommer rejsende til netop Danmark for at se, hvordan vi har klaret udfordringerne, og når de vil købe løsningerne.  

Bag indlægget står Gate 21’s samlede bestyrelse bestående af:

Steen Christiansen (S), formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund Kommune

Martin Manthorpe, næstformand i Gate 21 og direktør for strategi- og forretningsudvikling i NCC Construction Danmark

Willy R Eliasen borgmester i Egedal Kommune (V)

Morten Kabell, teknik og miljøborgmester i Københavns Kommune (EL)

Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune (S)

Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk (K)

Özkan Kocak, regionrådsmedlem, Region Hovedstaden

Ulf Christiansen, administrerende direktør i Kuben Management

Lars Gullev, direktør i Vestegnens Kraftvarmeselskab

Niels Axel Nielsen, koncerndirektør for erhverv og myndigheder, DTU

Thorkild Ærø, direktør for Statens Byggeforskningsinstitut ved Ålborg Universitet i København

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00