Debat

Grøn Alliance: Førerposition kræver høje ambitioner

DEBAT: Det er afgørende, at blå og rød blok samler sig i en grøn alliance med høje ambitioner og konstruktive politiske diskussioner om de virkemidler, der skal til for at nå i mål, skriver Concito, Vindmølleindustrien og Synergi.

Vi skal handle nu, så Danmark kan beholde førertrøjen, skriver Jan Hylleberg, Christian Ibsen og Christian Jølck.
Vi skal handle nu, så Danmark kan beholde førertrøjen, skriver Jan Hylleberg, Christian Ibsen og Christian Jølck.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hylleberg, adm. direktør, Vindmølleindustrien
Christian Ibsen, direktør, Concito
Christian Jølck, bestyrelsesformand, Synergi

Regeringen lancerede i forrige uge sit længe ventede udspil til et nyt energiforlig, og udspillet blev ugen efter efterfulgt af Socialdemokratiets samlede klima- og naturudspil. Begge udspil byder på gode takter og visioner for at styrke Danmark som grøn vindernation og markerer starten på en positiv grøn kappestrid.

Selvom udspillene har forskellige ambitionsniveauer for vedvarende energi, energieffektivisering og elektrificering af varme og transport, er de begge udtryk for, at høje ambitioner på klima- og energiområdet bidrager til fortsat grøn vækst og arbejdspladser i hele Danmark.

Derfor er det helt afgørende, at blå og rød blok samler sig i en grøn alliance med høje ambitioner og konstruktive politiske diskussioner om de virkemidler, der skal til for at nå i mål.

Fakta
Deltag i debatten.
Skriv til [email protected]

Fald i eksporten
En grøn alliance er afgørende for, at vi i Danmark ikke taber terræn på vores grønne førerposition. Den danske eksport af energiteknologi er nemlig gået støt tilbage de seneste år. I 2017 faldt eksporten af grønne teknologier for tredje år i træk, og fra 2016 til 2017 dykkede den med 8,4 pct. til 39,2 mia. kr. – svarende til et fald på 3,6 mia. kr.

Ligeledes viser WWF’s Global Cleantech Innovation Index 2017, at Danmark halter bagefter, når det gælder udviklingen af nye ideer og løsninger. Danmark ligger således på en 11.-plads inden for innovativ nytænkning i grøn teknologi.

I den grønne energibranche er vi derfor bekymrede for, at vi kan risikere at blive overhalet af andre ambitiøse lande. Et fortsat dansk lederskab i det globale grønne kapløb kræver, at vi indser, at udlandet haler ind på os, at vi tager udfordringen alvorligt og opskalerer vores indsatser gennem højere energiambitioner.

De grønne ambitioner er afgørende
Skal Danmark i fremtiden være en grøn stormagt, et grønt foregangsland – en grøn vindernation, så skal vores ambitioner være helt i top. For nutiden tegner fremtiden, og skal Danmark om 10, 20 og 30 år være en nation, der er førende i at udvikle og eksportere grønne teknologier og løsninger, så kræver det politiske visioner og vilje til at træffe de rigtige valg nu. Det skal stå klokkeklart, at de bedste investeringer har et grønt sigte.

Danmarks betydelige styrkeposition inden for vindmøller og energieffektive løsninger, er et resultat af politiske visioner og mål. Vi vil væk fra kul og udnytte den grønne energikilde, som Danmark har til overflod: Vind.

Vi vil udnytte de afgørende muligheder, der kommer fra energieffektivitet, til at sikre en omkostningseffektiv omstilling til et energisystem forsynet med vedvarende energi. Den politiske vilje har sikret tryghed til at træffe de rigtige investeringsbeslutninger til gavn for både virksomheder, arbejdstagere, samfundet, klimaet og dermed fremtidige generationer.

Men fortiden tegner ikke fremtiden, og de danske politikere er igen nødt til at stræbe efter førertrøjen inden for grøn omstilling, hvis Danmark skal ligge i front.

Næstbedst er ikke godt nok
Det er ikke tilstrækkeligt at være nummer to, når de danske løsninger skal eksporteres rundt omkring i verden. På den internationale scene batter det til gengæld at kunne fremvise det ypperste, hvor danske energiløsninger er implementeret i et velfungerende, sammenhængende og robust energisystem.

Det danske hjemmemarked tjener både til udvikling af nye løsninger og som udstillingsvindue for resten af verden. Det er også årsagen til, at virksomhederne vælger at lægge og fastholde deres arbejdspladser i Danmark.

Og det er afgørende for vækst og beskæftigelse. Hvis vi sikrer en fortsat dansk førerposition, anslås det, at der kan skabes et sted mellem 52.000 og 95.000 yderligere grønne job i Danmark, forudsat at det globale grønne marked udvikler sig som ventet.

Danske virksomheder, fagforeninger og grønne ngo’er opfordrer politikerne til at sikre høje energiambitioner og klimamål. Vi skal handle nu, så Danmark kan beholde førertrøjen.

17. maj afholder Vindmølleindustrien, Synergi og Concito konferencen 'Danmark som grøn vindernation'. Her stiller vi skarpt på sammenhængen mellem høje klima- og energiambitioner, vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Vi samler en bred kreds bag det fælles budskab, at det danske samfund har brug for bred politisk opbakning til en ambitiøs grøn omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Peter Ibsen

Direktør, Concito
cand.polit. i miljøøkonomi (Københavns Uni. 1998)

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

0:000:00