Grønne organisationer: Nye Nordsø-investeringer vil være en fejltagelse

NORDSØ: At forny satsningen på udvinding af olie og gas fra Nordsøen tenderer narkoman-agtig opførsel, mener Greenpeace, der sammen med andre grønne organisationer går i rette med ønsket om lempede rammevilkår.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas/Scanpix
Lasse Lange

Mærsk og de øvrige interessenter i udvindingen af olie og gas fra de danske felter i Nordsøen kan godt skyde en hvid pil efter enhver forhåbning om mere gunstige rammevilkår.

Det er budskabet fra en række grønne organisationer, Altinget har talt med.

Debatten er blevet aktualiseret af, at Maersk Oil for nogle dage siden fortalte, at Danmarks største gasfelt, Tyra-feltet, lukker i 2018, hvis ikke staten vil være med til at finde de milliarder, der skal investeres i faciliteter, hvis feltet skal overleve.

“Det vil være en klimamæssig fejlinvestering. Og muligvis også en økonomisk,“ siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder ved Greenpeace, til Altinget.

Det vil være en klimamæssig fejlinvestering. Og muligvis også en økonomisk.

Tarjei Haaland
Klima- og energimedarbejder, Greenpeace

Modstanden mod nye investeringer i udvinding af fossile brændsler i Danmark deles af flere andre grønne organisationer, men advarslerne fra Greenpeace er de mest højlydte.

“Det er, som om regeringen og en række partier er skizofrene,” siger Tarjei Haaland fra Greenpeace med henvisning til, at man både har politiske mål om at gøre sig uafhængig af fossile brændsler og vil tjene penge på olie- og gasudvinding.

Tarjei Haaland, Greenpeace.
Tarjei Haaland, Greenpeace. Foto: Greenpeace

“Venstre og højre hjernehalvdel passer ikke sammen. Vi har en klima- og energiminister. Energiministeren vil gerne producere så meget kul, olie og gas som muligt. Klimaministeren vil gerne udfase brugen af de samme fossile brændstoffer så hurtigt som muligt. Det kan godt være lidt svært at forstå, at man skal kunne gør begge dele samtidigt,” siger Tarjei Haaland.

Danmark er en narkoman
Greenpeace finder det problematisk, at debatten om fremtiden for energiudvinding i den danske del af Nordsøen har handlet om kroner og ører.

“De argumenter, der har været fremme, har været økonomiske. Der mangler totalt den klimamæssige diskussion,” siger Tarjei Haaland.

0:000:00