Grønne organisationer skoser klimaaftalen

2030-MÅL: EU's klimaaftale er skuffende og uambitiøs, siger grønne organisationer. Verdensnaturfonden kalder det en nem omgang. Dansk Fjernvarme mener omvendt, at aftalen er et solidt resultat.

Helle Thorning-Schmidt (S) forhandlede på Danmarks vegne, da EU's stats- og regeringschefer vedtog nye klimamål frem mod 2030.
Helle Thorning-Schmidt (S) forhandlede på Danmarks vegne, da EU's stats- og regeringschefer vedtog nye klimamål frem mod 2030.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kasper Kaasgaard

Nattens aftale om en ny klimaaftale i EU møder modstand fra den grønne sektor. Særligt målene om 27 procent henholdsvis energieffektivisering og vedvarende energi får kritik fra danske organisationer.

At der står mindst, kan skabe en forhåbning om, at resultatet ikke er låst fast, og at man kan vælge at gå længere.

Hanne Jersild
Klima-seniorrådgiver, Verdensnaturfonden

”Det er en skuffende aftale, som Europas ledere i nat er kommet frem til. 27 pct. vedvarende energi vil ikke være med til at løfte niveauet i EU. Dermed har vi forpasset en stor mulighed for at ruste os til en bedre energifremtid og skabe tusindvis af grønne job i EU,” skriver Jan Hylleberg, administrerende direktør for Vindmølleindustrien i en pressemeddelelse.

Også Verdensnaturfonden er utilfredse med aftalen. De er dog glade for, at der i det hele taget kom en aftale på plads.

Hanne Jersild, der er deres seniorrådgiver på klimaområdet, hæfter sig ved, at der står 'mindst' foran målene. Men tallene er stadig for uambitiøse.

”Der er ingen tvivl om, at det betyder noget, hvilket tal der står. Det er derfor, vi havde håbet, der kom et mere ambitiøst resultat. At der står mindst, kan skabe en forhåbning om, at resultatet ikke er låst fast, og at man kan vælge at gå længere,” siger Hanne Jersild.

Hun mener, at stats- og regeringscheferne er sluppet for nemt om det.

”Hvis man når 40 procent CO2-reduktion, vil man alligevel lande på 27 procents vedvarende energi ifølge Kommissionens egne beregninger. På den måde er de to gange 27 procent en nem omgang,” siger Jersild.

Ro på
Hos Dansk Fjernvarme er de noget mere positive over for den nye aftale. På deres hjemmeside beder direktør Kim Mortensen de kritiske røster om at stoppe klynkeriet.

Kim Mortensen er heller ikke enig med Hanne Jersild i, at de 27 procent var blevet nået uanset aftalen.

0:000:00