Grønne organisationer til Lilleholt: Kæmp for troværdige CO2-mål

REDUKTIONSMÅL: Danmark skal kæmpe for, at grundlaget for CO2-reduktion i skov- og landbrugsdriften baseres på reel historik frem for hensigtserklæringer. Det er budskabet fra en stribe grønne organisationer til klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) forud for forhandlinger i EU.

Reglerne er essentielle
for at opretholde den miljømæssige integritet af EU's klima og energipakke, skriver organisationerne i brevet til ministeren.
Reglerne er essentielle for at opretholde den miljømæssige integritet af EU's klima og energipakke, skriver organisationerne i brevet til ministeren.Foto: colourbox
Kasper Kaasgaard

Der er mere regulering på vej i ikke-kvotesektoren.

Som en del af udmøntningen af Paris-aftalen er EU nemlig ved at fastlægge retningslinjer for CO2-opgørelser af skov og landbrug. Det, mener en række grønne organisationer, skal laves med omhu.

”Det kommer til at have betydning for, hvordan EU skal opgøre de drivhusgasser, der kommer fra skov og landbrug. EU er nogle af de første til at lave det, så de bliver foregangseksempel for andre lande. Derfor har vi en global interesse i, at det bliver så godt som muligt. Det kan være, der er andre, der går dem efter,” siger Gry Bossen, medkoordinator af klimagruppen hos Verdens Skove.

Sammen med fem andre organisationer har de sendt et brev klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), der i næste uge skal forhandle om et forslag fra EU-Kommissionen med sine europæiske kollegaer.

Hvis man på nogen måde skal kunne sammenligne med andre lande, er det nødt til at være i forhold til en historisk projiceret baseline.

Gry Bossen
Verdens Skove

Besværlig baseline
Organisationerne er specifikt bekymrede for, hvordan udledningerne bliver opgjort. Kommissionen har lagt op til at lave en baseline baseret på, hvordan landenes udledning har været historisk.

De seks organisationer (Verdens Skove, Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Vedvarende Energi og WWF), frygter dog, at enkelte lande vil forsøge at ændre den formulering til deres fordel – og imod klimaets ditto.

Konkret kan det betyde, at landene i stedet kan basere deres reduktionsmål efter, hvad de havde forestillet sig at udlede i fremtiden – en ren projiceret baseline.

”Hvis den bliver ren projiceret frem for historisk, er der ting, der kan gemmes og fifles med. Det skal vi ikke ud i, for så mister det troværdigheden,” siger Gry Bossen fra Verdens Skove og fortsætter:

”Hvis man på nogen måde skal kunne sammenligne med andre lande, er det nødt til at være i forhold til en historisk projiceret baseline.”

0:000:00