Hedegaard: Slækkede ambitioner sender et signal

INTERVIEW: Man skal ikke undervurdere det signal, man sender ved at sænke klimaambitionerne kort før FN’s klimatopmøde, siger Connie Hedegaard, der er ny formand for Concito. Hun råder regeringen til at fokusere på mulighederne ved klimatilpasning.

Foto: Stefan Frank thor Straten/Concito
Lasse LangeHjalte T. H. Kragesteen

Når regeringen slækker på klimaambitionerne kort før FN's klimatopmøde i Paris, så sender det et signal til resten af verden.

Det siger forhenværende Connie Hedegaard, nyudnævnt bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og forhenværende klimakommissær, til Altinget.

“Tre måneder før Paris har det en betydning, om en af verdens mest klimavenlige signalerer, at de er klar til at træde et skridt tilbage. Det skal man ikke undervurdere, at der ligger et signal i,” siger Connie Hedegaard, der også har en fortid som konservativ dansk minister for klima, energi og miljø.

SR-regeringen besluttede i 2014 sammen med Enhedslisten, SF og Konservative, at Danmark skulle have som mål at reducere CO2-udledningen med 40 procent frem mod 2020 set i forhold til niveauet i 1990, mens den siddende Venstre-regering holder sig til en mindre ambitiøs målsætning om en 37-procents-reduktion.

Tre måneder før Paris har det en betydning, om en af verdens mest klimavenlige signalerer, at de er klar til at træde et skridt tilbage.

Connie Hedegaard
Formand for Concito

Connie Hedegaard vurderer dog, at regeringen i samarbejde med de øvrige partier i sidste ende måske kan finde en måde at reducere med mere end 37 procent.

“Som jeg hører ministeren og Venstre, så er de lidt ved at kravle ned fra træerne og prøve at finde ud af, om der alligevel er nogle ting, vi skal gøre, som bringer os på den anden side af de 37 procent,” siger Connie Hedegaard til Altinget i et interview, der blev foretaget i forrige uge, før regeringen tirsdag fremlagde et finanslovforslag med millionbesparelser på det grønne område.

Råd til regeringen
Den forhenværende grønne minister og kommissær har i forbindelse med sin tiltræden et bestemt råd til den danske regering.

“Prøv at kigge på kurverne over, hvor stærk den danske eksport af renere teknologier er vokset i de senere år. Og prøv så at huske det, når I taler om klima. Klima handler nemlig ikke kun om byrder og omkostninger. For et land som Danmark handler det rent faktisk rigtigt meget om nogle muligheder, som vi allerede er godt i gang med at udnytte,” siger Connie Hedegaard.

Hun mener, at der er alt for stort fokus på omkostninger, når talen falder på klimatilpasning.

“Der er sådan en tendens til, at hver gang, at nogen åbner munden omkring det her, så er det vældigt, vældigt dyrt. Der siger vi: Prøv lige at se på, hvor meget Danmark rent faktisk får ud af de her ting.“

Succes i Paris
Kampen mod klimaforandringerne går for tiden ind i en særligt afgørende fase. Det skyldes, at endnu et stort FN-klimatopmøde står for døren. Til december mødes forhandlere og topledere fra hele verden således i Paris til det vel nok mest centrale klimamøde siden København i 2009. Og Connie Hedegaard er forsigtig, når hun skal udpege et succeskriterie for mødet.

“Hvis man efter Paris – selv om man ikke er blevet enige om alle detaljer – træffer tilstrækkeligt mange beslutninger til, at det stadigvæk er muligt at holde sig på en temperaturstigning på under to grader, så er klimatopmødet en succes. Det skal stadigvæk være en mulighed at nå målet.”

Tror du, at det lykkes?

“Hvis du havde spurgt mig i september 2009, om vi fik en aftale i københavn, så havde jeg og ret mange andre mennesker sagt, at det gør vi da. Det gjorde vi så ikke helt – ikke på den måde, vi havde tænkt os i hvert fald. Og også denne gang er der mange ting, der kan gå galt.”

Hvad er den store hurdle, som du ser det?

“Finansieringen er en af de helt store. Og så skal Kina formelt acceptere, at de ikke skal betragtes som et almindeligt uland, som de blev i 90'erne, da Kyoto blev lavet. De skal tage medansvar som alle andre lande. Det er vigtigt, at alle store udledere er med i en aftale og forpligter sig.”

Ikke alt skal dikteres af politikere
Når det kommer til Concitos arbejde, vil Connie Hedegaard sørge for et stort fokus på, hvordan man kan påvirke befolkningens og virksomhedernes klimaadfærd på andre måder end ved at regulere.

“Det er ikke sådan, at bare fordi vi laver en bestemt energibeskatning eller fastsætter en bestemt CO2-pris, så falder al klimapolitik i hak med et trylleslag. Der er nogle andre komponenter, som handler om, hvad der kan få dig og mig til at gøre noget anderledes.”

Er det ikke netop det, reguleringen kan gøre?

“Jo, reguleringen kan gøre noget af det. Men hvis man ikke vil leve i et samfund, hvor det hele er dikteret fra politikerne, så er der et andet komponent, som også er lidt vigtigt. Og her er det vigtigt at vi ikke sidder i hver vores silo og diskuterer det. Det med at tænke på tværs er sindssygt svært i både forskningsverdenen og det politiske miljø, hvor man er delt op i ministerier og styrelser. Da klimaet er en af de mange udfordringer, der går på tværs er det også vores opgave som tænketank at prøve at tænke forskellige elementer sammen. Forskerne og naturvidenskabsfolkene skal sætte sig sammen med økonomerne og dem, der forstår, hvordan mennesker er skruet sammen i hovederne. Det er noget, som vi skal blive dygtige til. Hvad er det, der får virksomhederne til at gøre noget andet, end de plejer at gøre? Hvad er det, der får borgerne til at handle anderledes?”

Vi skal begrænse os
Det betyder dog ikke, at Concito skal gøre sig til eksperter i alt og udgive rapporter og analyser om hvad som helst, der har lidt grønne nuancer i sig, siger Connie Hedegaard.

“Det er det med at have et fokus. Concito er ikke en organisation, hvor der sidder 100 mand, så vi skal sørge for, at vi snævrer os ind til et meget stærkt klimafokus. Ressourceanvendelse i al almindelighed, energi, transport og landbrug spiller sammen med det. Men spørgsmål om, om der skal udsættes bævere et eller andet sted, skal vi nok prøve at afgrænse os fra,” siger Connie Hedegaard.

Hun betoner, at det er vigtigt, at danske organisationer samarbejder på en god måde.

“Der er brug for, at vi prøver at have en dialog med hinanden og ikke sidder og konkurrerer om at skulle være et eller andet. Der skal også være en arbejdsdeling. Det er ret vigtigt. Concito skal ikke brede sig ind, hvor der er andre, der i forvejen gør det godt. Vi skal på hele det grønne område finde ud af, hvad er det, vi er bedst til.”

Stiller sig ikke forrest
I det hele taget bør grønne organisationer være påpasselige med at gabe over for meget, indikerer Connie Hedegaard.

“En af mine kæpheste er, at vi bør udnytte den viden, der er derude. For mange har travlt med at opfinde tingene forfra. Der er en generel tendens til – ikke kun i Danmark – at man sidder med sit eget og tror, at nu skal man lave en analyse af det ene og det andet og det syvende i stedet for at overveje, om der er nogen derude, der har arbejde med noget, man kan bygge videre på.”

Selv om Connie Hedegaard med en fortid i både toppolitik og medieverdenen må siges at være yderst medievant, har hun ikke tænkt sig at udnytte sin nye post til at stille sig frem i forreste række tage de daglige klimaslagsmål.

“Jeg vil være en traditionel bestyrelsesformand. Jeg skal sammen med bestyrelsen sørge for, at der er penge til at holde en tænketank i gang, og træde til, når der skal rækkes ud til folk. Det betyder dog ikke, at jeg ikke kan mene et eller andet. Men typisk vil det være Christian (Ibsen, direktør for Concito, red.) eller en af fagmedarbejderne, der tager den. Der skal ikke være en eller anden bestyrelsesformand, der kloger sig om et eller andet, som en dygtig fagmedarbejder ved noget om i dybden,” slutter Connie Hedegaard.

Dokumentation

Blå bog: Connie Hedegaard
Født i 1960

Uddannelse
Cand.mag. i historie og litteraturvidenskab, Københavns Universitet

Karriere
Formand for miljøfonden KR Foundation (2015-)
Klimakommissær (2009-2014)
Minister for FN's klimakonference i København (2009)
Klima- og energiminister (2007-2009)
Miljøminister og minister for nordisk samarbejde (2005-2007)
Miljøminister (2004-2005)
Studievært ved DR 2, Danmarks Radio (1998-2004)
Chef for Radioavisen, Danmarks Radio (1994-1998)
Journalist, Berlingske Tidende (1990-1994)
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti (1984-1990 og 2005-2010)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00