Helveg: 49 dage er ikke odiøst

GENMÆLE: Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen tager nu til genmæle, efter hans ministerium i sidste uge blev kritiseret for at være for længe om at orientere Folketinget om PSO-sagen.

Klima- og energiministeriet involverede tre andre ministerier og Kammeradvokaten, før de orienterede Folketinget om PSO-sagen, fortæller Rasmus Helveg Petersen (R).
Klima- og energiministeriet involverede tre andre ministerier og Kammeradvokaten, før de orienterede Folketinget om PSO-sagen, fortæller Rasmus Helveg Petersen (R).Foto: Ulrik Jantzen
Kasper Kaasgaard

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) fastholder, at hans ministerium har handlet helt efter bogen i PSO-sagen. Han kan dog stadig ikke oplyse, hvornår han selv hørte om sagen første gang, fortæller Rasmus Helveg Petersen til Altinget.

På et møde mellem Energistyrelsen og EU-Kommissionen den 30. april blev kritikken af ordningen fremført første gang. Den 18. juni blev Klima- og Energiudvalget så orienteret om henvendelsen. Både Enhedslisten og Venstre har sidenhen kritiseret, at der skulle gå så længe.

Nu svarer Rasmus Helveg Petersen igen på kritikken.

Venstre og Enhedslisten mener, at 49 dage er for lang tid. Forstår du det?

Det er ikke altid første gang, man ser en sag, at man ved, hvor vigtig den bliver. Det må det her være et tilfælde af.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

”Jeg vil gerne forklare, hvorfor det har taget så lang tid. Der har ikke været noget odiøst i det. En af de ting, der for mig er slående i sagen, er, at vi ikke har noget på skrift fra Kommissionen før 5. september*. Det, der starter 30. april, er samtale. Efterfølgende spørger vi ind til den samme samtale og får svar mundtligt,” siger ministeren.

Bad om skriftlig henvendelse
”Jeg har presset på i hele forløbet for at få det her på skrift, fordi det trods alt er lettere at forholde sig til noget på skrift, som er ordentligt og gennemarbejdet. Det er også derfor, vi parallelt med orienteringen af Folketinget ligger og presser på for at få det på skrift. Jeg har selv et møde med Almunia (Joaquín Almunia, EU's konkurrencekommissær, red) den 10. juli**, hvor jeg har som bærende punkt, at nu skal de forholde sig skriftligt til vores afgiftsordning.”

Og hvorfor gør de ikke det noget før?

”Det er et godt spørgsmål. Vi får først det endelige svar den 5. september. Det er så der, hvor jeg melder offentligt ud, at nu er den certificeret gal. Indtil da er det hele foregået mundtligt. Vi har haft nogle samtaler med Kommissionen og kan se, at de har en anden holdning end vores. Det vender vi blandt andet med Kammeradvokaten og med tre andre ministerier. Så vender jeg tilbage til Kommissionen. Vi er færdige med at behandle den her sag, så vi kan orientere Folketinget den 17. juni, og det gør vi så den 18. Så fra min vinkel er det meget simpelt.”

Kan du huske, hvornår du bliver bekendt med det?

0:000:00