Helveg: Brug for fortroligt forhandlingsrum

SAMRÅD: Størstedelen af PSO-lettelserne i Vækstaftalen kan gennemføres uafhængigt af tvisten med EU-Kommissionen om ordningen. Det oplyste Rasmus Helveg Petersen (R) på et samråd i Folketinget onsdag. Ministeren vil ikke give garantier for, hvornår der kommer en løsning i sagen.

Rasmus Helveg Petersen (R) forsikrede på samrådet om, at PSO-sagen har højeste prioritet for både ham og Kommissionen.
Rasmus Helveg Petersen (R) forsikrede på samrådet om, at PSO-sagen har højeste prioritet for både ham og Kommissionen.Foto: Folketingets tv
Kasper Kaasgaard

Ud af de godt 13 milliarder kroner, der blev lettet for på PSO-afgiften i sommerens vækstaftale, er det kun 3,4 milliarder, der kan blive forsinket af EU-Kommissionens anklager om traktatoverskridelse. Det oplyste klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen på et samråd onsdag.

Det betyder, at lettelser for 9,8 milliarder kroner kan gennemføres uanset udfaldet af sagen med EU-Kommissionen. Det skyldes, at der er tale om generelle lempelser. Det regnes ifølge ministeren ikke som statsstøtte og skal derfor ikke meddeles til Kommissionen. De resterende 3,4 milliarder er koblet sammen med konkrete støtteordninger og er derfor i fare.

”Det ville normalt ikke skulle forelægges Kommissionen, når man laver en lempelse af for eksempel PSO-ordningen. Vi har den almindelige antagelse, at det her ikke er noget, der vil vedrøre Kommissionen. Vi har for en sikkerheds skyld spurgt dem, ikke som forelæggelse, men blot for at være sikre på, vi har den samme forståelse,” sagde ministeren ved samrådet.

Beder om arbejdsro
Derfor er ministeren i tæt dialog med Kommissionen. Han garanterer, at det har højeste prioritet for ham såvel som konkurrencekommissær Joaquin Almunia, som står med afgørelsen.

Jeg har ikke en plan B parat – jeg har en plan A, som er det forhandlingsspor, vi arbejder i nu.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

På samrådet ønskede Rasmus Helveg Petersen dog ikke at komme ind på, hvilke konkrete løsningsforslag der arbejdes med.

”Jeg har forskellige overvejelser. Nu skal vi ind i et arbejdsrum med Kommissionen og forhandle det her på plads, og jeg finder ikke, det er her, jeg ønsker at redegøre for min nærmere forhandlingsposition og muligheder. Jeg vil gerne reservere de overvejelser til forhandlingerne med Kommissionen,” sagde han og fortsatte:

”Det kan være, der kan sondres mellem en midlertidig og en langsigtet løsning – det må den kommende dialog med Kommissionen vise.”

Ingen plan B
Alle parter i sagen ønsker en hurtig løsning. Det begynder at snerpe til, hvis den skal komme, inden den nye Kommission tager over 1. november. Sker det ikke, vil det formentlig medføre forsinkelse i forbindelse med overgangen, vurderede Rasmus Helveg Petersen.

På samrådet udtrykte Venstres Eyvind Vesselbo bekymring for, hvad der sker efter nytår, hvis der ikke nås til enighed med Kommissionen. Det er her, lettelserne skal træde i kraft.

0:000:00