Helveg: Solceller billigere end havvind

ENERGI: Prisen på solceller er på få år faldet så meget, at det nu er billigere at opføre 1000 MW solceller frem for tilsvarende elproduktion fra havvind, lyder det fra ministeren. Det vidner om, at energiaftalen er håbløs, mener LA.

Det er blevet billigere at opføre solceller, lyder det fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).
Det er blevet billigere at opføre solceller, lyder det fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).Foto: Ulrik Jantzen
Morten Øyen

Det er ikke lang tid siden, at solceller blev opgjort som den dyreste elproduktions-teknologi. Men den status er ved at være fortid.

Ihvertfald konstaterer klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i et skriftligt svar til Villum Christensen (LA), at prisen for solceller er raslet ned de senere år.

Nu er det billigere at smække solceller op i stedet for at bygge havvindmøller, skriver ministeren.

Ifølge Energistyrelsens beregninger fra 2012 ville der være en ekstraomkostning ved at etablere 1000 MW solceller i stedet for havvindmøller i 2050 på 110 millioner kroner om året. Det er langtfra sådan længere.

Det er vel det bedste eksempel på, at vi har at gøre med et håbløst energiforlig, hvor man otte år frem tror, at man kan forudsige en fornuftig pris på en energikilde.

Villum Christensen (LA)
Klima- og energiordfører

"Hvis Energistyrelsens nye Teknologikatalog for solceller fra marts 2015 lægges til grund for beregningen, vil der være en besparelse på 140 millioner kroner om året ved at etablere ekstra 1000 MW solceller i stedet for havvindmøller i 2050," skriver Rasmus Helveg Petersen.

Håbløs energipolitik
Ifølge Villum Christensen viser svaret, at den førte energipolitik har slået fejl. Han mener udregningen sort på hvidt illustrerer, hvor umuligt det er for politikerne at afgøre, hvilke energi-teknologier der skal satses på.

"Det er vel det bedste eksempel på, at vi har at gøre med et håbløst energiforlig, hvor man otte år frem tror, at man kan forudsige en fornuftig pris på en energikilde," siger Villum Christensen.

Han mener der kun er en rigtig løsning på det problem.

"Det er, at man etablerer en teknologineutral ordning, hvor man fastsætter en bestemt pris for fortrægning af CO2, og så lader teknologierne konkurrere på lige fod. Det kunne for eksempel være med en certifikatordning, som kendes fra Sverige," siger Villum Christensen.

0:000:00