Helveg: Vi har stadig et handlerum

INTERVIEW: Den nyeste IPCC-rapport drager dystre konklusioner for klimaet, men det er ikke for sent at gøre noget, lyder vurderingen fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen. Rapporten slår endegyldigt fast, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

IPCC-rapporten er vigtig for næste års klimatopmøde i Paris. "Hvis det her møde falder ordentligt
ud, er det ikke muligt at anfægte, at der er brug for handling," siger Rasmus Helveg Petersen. 
IPCC-rapporten er vigtig for næste års klimatopmøde i Paris. "Hvis det her møde falder ordentligt ud, er det ikke muligt at anfægte, at der er brug for handling," siger Rasmus Helveg Petersen. Foto: Udenrigsministeriet
Kasper Kaasgaard

En række af verdens skarpeste klimaforskere er i denne uge samlet i København for at færdigbehandle den femte hovedrapport fra IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change.

Fakta
IPCC står for Intergovernmental Panel on Climate Change og er et videnskabeligt organ under FN.

Hovedrapporten fra IPCC er den femte af sin slags.

Den består af tre delrapporter, som handler om videnskaben bag klimaændringerne, effekterne af klimaforandringer, muligheden for at tilpasse sig dem samt hvordan man kan modvirke ændringerne.

I rapporten præsenteres tre scenarier over, hvor meget der skal gøres for at ende på bestemte temperaturstigninger. Det mildeste scenarie giver en stigning på mellem 0,9 og 2,3 grader i år 2100 sammenlignet med før industrialiseringen. I det grelleste eksempel, hvor intet gøres, stiger temperaturen i samme periode mellem 3,2 og 5,4 grader.

For at opfylde det milde scenarie skal verden have negativt CO2-udslip fra omkring 2070. Vi skal altså hive mere CO2 ud af atmosfæren, end vi lukker ud. Tilsammen er rapporterne på over 6000 sider. Det skal efter mødet munde ud i en rapport på 130 sider og et resumé på 30 sider.

Kilde: IPCC

En af rapportens konklusioner er, at klimaforandringerne hovedsageligt skyldes menneskelig påvirkning. Det er første gang, en FN-rapport siger det uden forbehold, og det glæder klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

”Man kan ikke længere tillade sig at benægte, at det her er naturvidenskab. Man kan ikke længere tillade sig at sige, at det er noget, der er opfundet. Klimaforandringer er et faktum, og de er menneskeskabte, og vi kan gøre noget ved dem. Det er den basis, vi får nu fra København,” siger han.

Videnskabeligt forhandlingsgrundlag
Ved mødet i København, som strækker sig over hele ugen, skal godt 500 embedsmænd, forskere og eksperter endevende rapporten og koge den ned til en politisk relevant opsummering, der skal danne basen for en global klimaaftale.

Vi kan fastholde det på et niveau, der ikke er dramatisk værre end det, vi ser i dag, hvis vi ændrer adfærd – markant.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og Energiminister

”Vi har brug for et videnskabeligt grundlag at føre politik på. Når vi når frem til de politiske forhandlinger i Lima og Paris, skal vi ikke diskutere, hvor meget Jorden bliver opvarmet, og hvad effekten af det er, men hvordan vi gør noget ved det. Da har vi et fælles grundlag, der kommer herfra,” siger Rasmus Helveg Petersen.

På mødet skal det sikres, at rapporten er politisk neutral. Klimaspørgsmålet er et ideologisk præget emne, så er det overhovedet realistisk at skrive en rapport, der ikke er farvet?

”Det vil jeg da mene. Som sagt snakker vi om naturvidenskab. Dermed er det ikke politik at snakke om, hvor meget der er brændt af, og hvor meget vi skal undgå at brænde af. Det synes jeg, simpelthen er naturvidenskab,” siger ministeren.

Nødvendigt med handling
De adskillige tusinders sider rapport, der tager klodens temperatur og kigger på, hvordan klimasymptomerne kan behandles, finder også skader, der er uoprettelige.

Eksempelvis er det blot et spørgsmål om tid, før verdens koralrev dør, og der er en middelhøj risiko for, at Europa vil opleve vandmangel, uanset hvilke tiltag, der bliver taget i klimakampen.

0:000:00