Helveg vil have undersøgt sin egen vindplan

VIND: Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersens (R) ønske om at fremrykke Danmarks kulstop møder hård modstand fra oppositionen. Nu lover ministeren beregninger og slår fast, at intet skal besluttes i denne valgperiode.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) går nu med til at sætte tal på sit forslag om at fremrykke afviklingen af kul til elforsyningen i Danmark.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) går nu med til at sætte tal på sit forslag om at fremrykke afviklingen af kul til elforsyningen i Danmark.Foto: Folketingets tv
Morten Øyen

Der er ikke tale om en reel plan, men mere et indspark til debatten frem mod en plan, når klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen foreslår, at kulafviklingen i Danmark skal speedes op. Nu har han bedt sit embedsværk om at lave en række beregninger, så der er noget mere konkret at forholde sig til.

Det fremgik under det samråd, de borgerlige partier havde indkaldt ministeren til i Folketinget tidligere på ugen. Her krævede oppositionspartierne svar på, hvad ministerens ønske, formuleret i en kronik, om at udfase kul fem år før planlagt og firedoble vindkapaciteten, har af konsekvenser.

Men det fik de ikke nogle konkrete svar på fra ministeren.

”Jeg synes ikke, tiden er til den præcise vurdering af, hvad en fremrykket kulafvikling koster, og hvordan den skal strikkes sammen. Det har jeg bedt om at få nogle svar fra mit embedsværk på. Jeg foreslår en mere principiel debat om, hvilken retning vi synes energisystemet skal udvikle sig,” sagde Rasmus Helveg Petersen.

Det er en politik, vi ikke er enige i. Derfor undrer det mig, at man udfordrer den konsensus, man selv går så meget op i, ved at komme med udmeldinger som de her.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Stor borgerlig skepsis
Svarene fra ministeren blev mødt med stor skepsis fra de borgerlige spørgere.

Venstres Lars Chr. Lilleholt (V) var ”forundret” og ”rystet” over, at ministeren annoncerer et opgør med den førte politik uden at have lavet beregninger på konsekvenserne. Konservatives Mike Legarth søgte svar på, hvordan det hænger sammen, at regeringen med sommerens vækstaftale udsætter overførelsen af en havvindmøllepark, og ministeren så nu taler om at skrue op for tempoet i udbygningen.

Imens mente Dansk Folkeparti Mikkel Dencker, at ministerens melding er ”provokerende”, og langtfra hænger sammen med ønsket om at have en bred konsensus om energipolitikken.

”Vi synes det er en meget vidtgående udmelding, regeringen er kommet med om at afskaffe kul i elforsyningen om kun godt 10 år,” sagde Mikkel Dencker og fortsatte:

”Det er en politik, vi ikke er enige i. Derfor undrer det mig, at man udfordrer den konsensus, man selv går så meget op i, ved at komme med udmeldinger som de her.”

0:000:00