Helveg vil ikke gå ind i sag om kystmøller

VINDMØLLER: Det er Energistyrelsen, der tager sig af åben dør-projekterne, lyder det fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) efter politisk kritik af, at borgerne ikke bliver hørt tilstrækkeligt.

Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen

Energistyrelsen afgør, om kystnærevindmøller uden for de statslige udbud bliver opført. Og det vil klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen umiddelbart ikke lave om på.

Det slår han fast i en række skriftlige svar til Venstre og Enhedslisten efter folkelig og politisk kritk af, at kystnære vindmølleparker er ved at skyde op efter det såkaldte "åben dør-princip", uden nogle politikere har taget stilling til de enkelte projekter.

Åben dør-princippet åbner op for at opføre kystnære møller, lige hvor man ønsker – blot prisen er den samme som ved landmøller. Men mens der ved landmøllerne er en politisk proces, inden møllerne opsættes, så er det i stedet Energistyrelsen, der er den planlæggende myndighed, når det kommer til vindmøller på havet.

Beslutning ligger hos Energistyrelsen
Projekter i Jammerland Bugt og Aarhus Bugt har givet anledning til folkelige protester, der har fået Liberal Alliance og Dansk Folkeparti til at foreslå reglerne ændret.

Fakta
Det er Energistyrelsen, der er planlæggende myndighed for alle havvindmøller, også de kystnære havvindmøller. Kystnære møller er betegnelse for havvindmøller bygget mellem 4 og 20 km fra kysten.    

Energiaftalen fra 2012 besluttede alle Folketingets partiet med undtagelse af Liberal Alliance, at der i 2020 skal være opstillet 450 MW kystnære havvindmøller. 
I vækstaftlaen fra 2014 blev udbudet reduceret til 350 MW. Den samlede mængde kystnære havvindmøller vil kunne producere, hvad der svarer til 350.000 husstandes elforbrug. 

Åben dør-princippet betyder, at retten til placering i et bestemt område – om muligt – går til den, der først ansøger om retten til at udnytte området til vindenergiproduktion. Produktionen afregnes som ved landmøller – dvs. at møllerne vil opnå et markedspristillæg på 25 øre oven i markedsprisen, men at der bliver et loft for markedspris + pristillæg på 58 øre/kWh. Historisk set er ordningen mest brugt til udbygning med forsøgs- og demonstrationsmøller.
Ved åben dør-projekter stilles der krav om, at 20 procent af parken skal udbydes til lokalt medejerskab.

Det er der dog ikke udsigt til, lyder det fra ministeren i svarene til Venstre og Enhedslisten.

"Det er Energistyrelsen der, med bidrag fra de øvrige myndigheder, vurderer, om et kystnært havvindmølleprojekt kan lade sig gøre og i så fald under hvilke vilkår," skriver Rasmus Helveg Petersen.

I svaret fortæller han, at "åben dør-projekterne" kører i et andet spor end de offentlige udbud. Og at Energistyrelsen i juni forventer at modtage en VVM-undersøgelse for Jammerlands Bugt.

"Først herefter træffer Energistyrelsen beslutning om, hvorvidt projektet skal have etableringstilladelse. Denne beslutning er uddelegeret til Energistyrelsen," skriver ministeren.

Torsdag er der møde i Folketingets Miljøudvalg om sagen i Jammerland Bugt. Både klima- og energiministeren og miljøministeren er inviteret, ligesom klima- og energipolitikerne er inviteret med.

0:000:00