Helveg vil vente på EU-Kommissionen

VINDMØLLER: Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ønsker ikke at bruge PSO-midler til at betale driftsomkostninger for områder med mange vindmøller, så længe EU-Kommissionen undersøger PSO-ordningen. Et udtryk for manglende vilje, mener Venstre. (Ændret kl 9:15)

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) beskyldes for at gå med livrem og seler i sagen af Dansk Energi.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) beskyldes for at gå med livrem og seler i sagen af Dansk Energi.Foto: Ulrik Jantzen
Kasper Kaasgaard

”Så længe der endnu ikke er en endelig afklaring i forhold til EU-retten, vil det ikke være hensigtsmæssigt at ændre på, hvilke udgifter der finansieres via PSO-tariffen.”

Fakta
PSO-afgiften
PSO står for Public Service Obligation. Det er en afgift, som alle danskere har betalt via deres elregning siden 1998. Pengene går til den grønne omstilling gennem støtteordninger til producenter af vedvarende energi. Blandt andre Sverige og Norge har lignende PSO-ordninger. EU-Kommissionen har rejst tvivl ved lovligheden af ordningen, da der også lægges afgift på udenlandsk produceret strøm, imens pengene udelukkende går til danske projekter. Indtil sagen er afgjort, kan nye støtteordninger ikke forventes at blive iværksat, ligesom den lempelse af PSO-afgiften, der blev aftalt i sommerens energiaftale, bliver forsinket.

Kilde: Notat fra Klima- og Energiministeriet

Sådan skriver klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i et svar til Klima- og Energiudvalget i sagen om driftsomkostninger til de såkaldte opsamlingsnet til landvindmøller.

Dermed bliver der ikke foreløbig gjort noget ved, at borgere i områder med mange vindmøller har en ekstra udgift på deres elregning. Det har ellers været på tale at dække denne udgift med PSO-midler, men det ønsker Rasmus Helveg Petersen altså ikke at gøre, så længe EU-Kommissionen går ordningen efter i sømmene.

”Når denne afklaring foreligger, vil jeg hurtigst muligt – afhængigt af afklaringens udfald – fremlægge et forslag for forligskredsen om en omfordeling af omkostningerne for driften af opsamlingselnet fra vindmøller,” skriver Rasmus Helveg Petersen.

Jeg tror også, ministeren vurderer, at det kan skade Danmarks sag at ændre i PSO'en nu.

Andreas Steenberg (R)
Klimaordfører

Venstres Thomas Danielsen, der er næstformand i Klima- og Energiudvalget og har stillet spørgsmålet til ministeren, er skuffet over svaret.

”Jeg er træt af det, for det er endnu en gang udtryk for manglende vilje til at løse nogle af de udfordringer, man har i landdistrikterne. Både ministeren og den radikale ordfører har givet sikkerhed for, at man løser det, og nu skyder man det så til hjørne,” siger han.

Ifølge ham har ministeren ændret holdning i forhold til februar, hvor han meddelte forligskredsen om energiforliget, at han var villig til at imødekomme et løsningsforslag fra Dansk Energi.

Med stor sikkerhed lovligt

Dansk Energi vurderer, at det ikke vil kræve en lovændring at indlemme elselskabernes driftsomkostninger i finansieringen med PSO-midler. Derfor mener de ikke, at den verserende sag mellem Danmark og EU-Kommissionen om PSO-ordningens lovlighed bør stå i vejen for en løsning på dette område. Direktør Anders Stouge mener, at ministeren er en kende for forsigtig i sin afgørelse:

0:000:00