Helveg: Vindvejen behøver ikke være dyrere

VIND: Klima- og energiministeren giver svar på plan, der blev betegnet som 'vindamok': Det behøver ikke koste dyrt, men konsekvenserne for eksport og beskæftigelse er ikke til at forudse. V-ordfører er fortørnet over svaret.

Den massive satsning på vind indgår i Helvegs ambition om, at Danmark skal være fossilfrit i 2050.
Den massive satsning på vind indgår i Helvegs ambition om, at Danmark skal være fossilfrit i 2050.Foto: Ulrik Jantzen
Kasper Kaasgaard

Det skabte en del debat, da Rasmus Helveg Petersen (R) foreslog, at Danmark firedobler sin vindkapacitet frem mod 2050. Nu svarer ministeren Folketinget om betydningerne af udbygningen.

I svaret henviser han til beregninger fra Energistyrelsen, som viser, at en satsning på vindenergi er syv procent dyrere end den fossile vej. Inkluderer man biomasse i ligningen, er forskellen dog mindre.

”At gå vindvejen behøver således ikke være dyrere end andre veje frem mod 2050,” skriver Rasmus Helveg Petersen i sit svar.

Han åbner samtidig op for, at støttesystemet i fremtiden skal indrettes på en anden måde.

”Der vil sandsynligvis stadig være brug for støtte til at sikre udbygningen, men den behøver ikke at være udformet som det nuværende PSO-system,” lyder det i svaret.

Svært at forudsige
Spørgsmålet er stillet af Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt. Han bad også ministeren svare på, hvad en så massiv satsning på vindenergi vil betyde for beskæftigelsen og for mængden af strøm, der eksporteres til udlandet.

Ministeren giver ikke noget præcist svar på de to aspekter. Vurderingen lyder dog, at det vil give en positiv effekt på antallet af grønne arbejdspladser. Samtidig forventes en øget eksport:

”Med en stor kapacitet af vindkraft i 2050 vil det dog sandsynligvis være nødvendigt med en større udveksling med vores nabolande end i dag,” skriver Helveg.

Lars Christian Lilleholt er fortørnet over, at ministeren vil tage så drastiske skridt, når vurderingen af deres betydning ikke er mere præcis.

”Det viser noget om, hvor løst et grundlag ministeren foretager de her beregninger på. At ministeren fuldstændig ud i den blå luft foreslår at etablere en havvindmølle om ugen fra 2020 til 2050. Det svarer til, at alene havvind kan forsyne fem millioner husstande med deres årlige elforbrug. Det viser, at denne regering på energiområdet er totalt ude af trit med almindelig sund fornuft,” siger V-ordføreren.

Læs det fulde svar samt spørgsmålet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00