Her er aktørernes reaktioner

FINANSLOV: Tirsdag blev regeringens finanslovforslag fremlagt. Her kan du se et udpluk af reaktionerne fra klima- og energiaktørerne.

Lasse Lange

Dansk Energi
Lars Aagaard, administrerende direktør

Vi har i flere år arbejdet hårdt på at forløse energiforligets ambition om at gøre vores el grønnere. I dag kommer den overvejende del af vores el fra vindkraft og biomasse. Derfor skal man – som det også ønskes bredt politisk – måle grøn omstilling på, hvor meget grøn strøm vi bruger i varmen og transporten. Det ønske hæmmer regeringen ved at trække stikket på demonstrationsprojektet til varmepumper og ikke levere en afklaring på elbilerne.

Vi håber ikke, det her betyder, at man vil stoppe satsningen på varmepumper. Men det kræver politisk opbakning. Gør vi ingenting, misser vi chancen for at høste den fulde gevinst af den investering, vi har lavet i vedvarende energi.

Det haster med en afklaring for elbilerne, som også kan skabe større brug af den vedvarende energi i elsystemet og skabe større værdi af strømmen. Det mest rigtige er at få elbilerne ind i afgiftssystemet. Men den afklaring mangler vi endnu med udspillet.

Vi er klar over, at alle skal holde for. Men det er værd at holde sig for øje, at energisektorens investeringer i det danske samfund på årsplan tegner sig for 17 mia. kroner, og energisektoren bidrager med 125 mia. kroner i eksport og dermed hver femte krone til vareeksport. Her er EUDP et af de forskningsprogrammer, der med stor medfinansiering fra private virksomheder sikrer arbejdspladser, vækst og en modning af de energiteknologier, som vi både investerer i i Danmark, og som er en afgørende eksportvare for os.


Vindmølleindustrien
Jan Hylleberg, administrerende direktør

I dag eksisterer et vindmøllerejsehold, som har været særdeles vigtigt for den hidtidige grønne omstilling og udbygning med vindenergi i landets kommuner. Fra nytår lukkes dette, og derfor foreslår vi, at regeringen afsætter midler til ét samlet strategisk energirejsehold, der kan sparre med landets kommuner, når der de kommende år skal udbygges endnu mere med vedvarende energi.

Vi må ikke lade politiske besparelser stå i vejen for den åbenbare chance, vi har i disse år til at skabe et unikt og smartere energisystem. Varmepumper er en kendt teknologi, der kan aftage vindstrøm i store mængder og konvertere til grøn varme. Regeringen bør forfølge denne mulighed, og finansloven er en oplagt mulighed for at sikre en løsning, som hele energibranchen bakker op om.

Gør regeringen ikke noget nu, vil fjernvarmesektoren træffe for mange uhensigtsmæssige investeringer, hvor vi ikke får knyttet el- og varmesektoren sammen ved at udnytte den grønne vindstrøm.


Jakob Lau Holst, vicedirektør

Forskning har bl.a. bragt den danske vindindustri til den nuværende position som verdensførende med en eksport for mere end 50 mia. kr., og svaret på fremtidens konkurrencesituation er ikke at forske mindre i nye og forbedrede teknologier, tværtimod.

0:000:00