Her er regeringens energikommission

OVERBLIK: Regeringen har nedsat sin energikommission, der næste år skal komme med anbefalinger til den danske energipolitik. Se navnene her. 

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danfoss-direktør Niels B. Christiansen skal stå i spidsen for regeringens Energikommission, der i alt får ni medlemmer. Det oplyser Energi- og Klimaminsteriet. 

Den nye kommission skal analysere de nye udviklingstendenser på energiområdet og komme med anbefalinger til den danske energipolitik fra 2020 til 2030.

Ifølge energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) står Danmark ved en skillevej i global, europæisk og dermed også dansk klima- og energipolitik. Regeringen har et langsigtet mål om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, og undervejs skal Danmark fortsat være et af de førende lande i den grønne omstilling.

Nye forudsætninger
Målet er, at Danmark skal fortsætte med at være førende i den grønne omstilling, og at omstillingen skal ske på en måde, som er fornuftig set i forhold til udviklingen i Danmark og verden omkring os.

Danfoss-direktør Niels B. Christiansen er udnævnt som formand for regeringens nye energikommission.
Danfoss-direktør Niels B. Christiansen er udnævnt som formand for regeringens nye energikommission. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

"En række af de forudsætninger, der har ligget til grund for Danmarks grønne omstilling indtil nu, har ændret sig. Vi har fået en global klimaaftale, vi ser styrket europæiske og regionale samarbejder om energi, og de globale energimarkeder er i hastig forandring," lyder det fra Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

"I Danmark er vi nødt til at forholde os til de nye forudsætninger og få en grundig vurdering af, hvad der er de næste kloge træk i Danmarks grønne omstilling," tilføjer han.

Han peger på, at den nye Energikommission skal vurdere disse tendensers betydning for dansk energipolitik og udtænke de næste træk i Danmarks grønne omstilling. 

Formand: Fortsæt udbygning
Den nyudpegede kommissionsformand, Niels B. Christiansen, glæder sig til arbejdet. Han fremhæver særligt vigtigheden af at udvikle et fleksibelt og integreret dansk energisystem, der udnytter den stigende digitalisering.

”Jeg ser frem til sammen med resten af kommissionen at kunne give regeringen og Folketinget vores anbefalinger til, hvordan vi fastholder vores førerposition, sådan at vi ikke kun udbygger vores kompetencer inden for energieffektivitet og vedvarende energi – men samtidig også har et forøget fokus på omkostningseffektivitet, integration af sektorer og digitalisering," siger han og tilføjer:

"Fremtidens løsninger handler om at fortsætte udbygningen med mere vedvarende energi. Men fremtidens løsninger handler i lige så høj grad også om en effektiv udnyttelse af den vedvarende energi.” 

Energikommissionens medlemmer er:

  • Niels B. Christiansen, administrerende direktør for Danfoss (formand)
  • Per Heiselberg, professor ved Aalborg Universitet
  • Jacob Østergaard, professor ved Danmarks Teknisk Universitet
  • Birgitte Sloth, prodekan ved Københavns Universitet
  • Peter Møllgaard, professor ved Copenhagen Business School
  • Peter Brixen, chefanalytiker hos Mussman
  • Søren Eriksen, vice president for Schneider Electric
  • Morten Springborg, temaspecialist Carnegie Asset Management
  • Marianne Dahl Steensen, administrerende direktør for Microsoft Denmark
Dokumentation

Energikommissionen
Energikommissionen bliver nedsat med udgangspunkt i regeringsgrundlaget, hvor det fremgår, at ”regeringen vil nedsætte en energikommission, som skal forberede et oplæg til energipolitiske mål og virkemidler for perioden 2020-2030 med det sigte at bidrage til, at Danmark indfrier sine internationale forpligtelse”.

Energikommissionen kommer til at bestå af otte medlemmer og en formand, der er udpeget på baggrund af deres faglige viden og ekspertise om energisektoren, erhvervslivets forhold, digitalisering og finansiering.

Formand for Energikommissionen bliver Niels B. Christiansen, administrerende direktør for Danfoss.

Kommissoriet for Energikommissionens arbejde kan læses her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Niels Bjørn Christiansen

Adm. direktør, Lego Koncernen, fhv. næstformand, DI's forretningsudvalg, fhv. koncernchef, adm. direktør, Danfoss
cand.polyt. (DTU 1991), MBA (INSEAD 1993)

0:000:00