Her er regeringens nye PSO-løsning

PSO: Højere bundskat skal alligevel ikke finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften. Pengene skal i stedet tages ud af 2025-planens råderum og ved at skrotte kystnære havvindmøller og den grønne check.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag regeringens 2025-plan. Heri har man justeret måden, man vil afskaffe PSO-afgiften på. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag regeringens 2025-plan. Heri har man justeret måden, man vil afskaffe PSO-afgiften på. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Morten Øyen

Det bliver alligvel ikke generelle skattestinger, men besparelser, som skal sørge for, at PSO-afgiften kan afskaffes.

Det fremgår af regeringens 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede tirsdag formiddag.

Dropper skattestigning
PSO-afgiften i sin nuværende form er i strid med EU-retten og pålægges i dag borgere og virksomheders elregninger. Afskaffelsen af den skal skabe vækst ved at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Når PSO-afskaffelsen er fuldt indfaset, vil de danske elpriser ifølge regeringen være blandt EU's laveste.

I maj foreslog regeringen, at bundskatten skulle stige for at finansiere afskaffelsen. Men forslaget mødte stor modstand fra de blå partier – og langt tilbage i Venstres eget bagland.

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
Afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder kroner om året frem til 2020.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk elproduktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

Ifølge regeringens nye løsning skal pengene til at flytte PSO-afgiften fra elregningen og til finansloven altovervejende findes ud af det råderum, der skabes med 2025-planen. Regeringens plan indeholder blandt andet besparelser på SU, jobfradrag til lavtlønnede og højere pensionsalder.

Dropper kystnære møller
Prisen på at afskaffe PSO-afgiften er over de næste 10 år på omkring 70 milliarder kroner. Men øvelsen ønsker regeringen at gøre billigere med en række ”justeringer” på energiområdet.

Fakta
Det skal gøre PSO-afskaffelsen billigere

Aflysning af udbud af kystnære havvindmøller 
Prisloft på bud for havmølleparken Kriegers Flak 
Lavere balanceringsgodtgørelsen til landvindmøller 
Intet genudbud af kystnære forsøgsmøller (22 MW) 
Afskaffelse af grøn ordning for vindmøller
Puljen til VE til proces bortfalder 
Lavere tilskud til industriel kraftvarme 

I alt besparelser for 7,24 milliarder kroner


Kilde: Regeringens "Helhedsplan – et stærkere Danmark, vækst 2016"

De skal være med til at gøre PSO-regningen godt syv milliarder kroner billigere.

Justeringerne består hovedsageligt i konkrete nedskæringer på vedvarende energi, hvor den største er annuleringen af opførelsen af 350 MW kystnære havvindmøller. Det alene vil give godt tre milliarder kroner.

Række besparelser
Hertil skal det prestigefulde havvindmølleprojekt Kriegers Flak gøres billigere, forskellige puljer til vindmøller skrottes, en pulje til virksomheder, der oplægger deres procesenergi til vedvarende energi eller fjernvarme, lægges i graven, og lavere tilskud til industriel kraftvarme suspenderes.

Oveni har regeringen i sin plan nu også medtaget idéen om at sløjfe den grønne check.

Låner forslag fra K
Det er oprindeligt et konservativt forslag til at finansiere PSO-afskaffelsen og vil kunne give omkring tre milliarder kroner i 2025.

Den grønne check blev introduceret tilbage i 2009 i forbindelse med Forårspakke 2.0 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

Ifølge regeringens plan vil PSO-afskaffelsen være fuldt indfaset i 2022.

EU-Kommissionens kritik af PSO-ordningen betyder, at en godkendt løsning skal være på plads inden årets udgang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00