Historisk besøg: Kinesisk energiminister kommer til Danmark

EKSPORT: Den kinesiske energiminister, Nur Bekri, kommer til Danmark i denne uge for at se på dansk energiteknologi. Det er første gang en kinesisk energiminister kommer til Danmark. Besøget er en kæmpe mulighed, lyder det fra Dansk Energi.

Den danske energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) får besøg af sin kollega fra Kina senere på ugen. Et besøg med store muligheder, mener Dansk Energi.
Den danske energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) får besøg af sin kollega fra Kina senere på ugen. Et besøg med store muligheder, mener Dansk Energi.Foto: /Ritzau/Joachim Adrian
Morten Øyen

H.C. Andersens Hus i Odense, Avedøreværket og Energinet.dk er blot nogle af destinationerne, når den kinesiske energiminister, Nur Bekri, kommer til Danmark på lørdag og frem til mandag.

Det er første gang nogensinde, at en kinesisk energiminister kommer på officielt besøg i Danmark.

”Når den kinesiske energiminister kommer til Danmark, så er det ikke tilfældigt. Der er en dansk energimodel og danske virksomheder, der virkelig kan noget, og som der er stor kinesisk interesse for,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og tilføjer:

”Jeg glæder mig til at kunne vise verdens største bruger af energi, hvad der er af muligheder og hvad Danmark kan byde ind med."

Kineserne vil gerne se tingene virke, i stedet for bare at høre om dem, så det her er en kæmpe mulighed for Danmark for at bekræfte vores status og gøre os vedkommende.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

Skal se på danske løsninger
Invitationen til Nur Bekri om at besøge Danmark blev afleveret tilbage i juni, da den danske minister deltog i det internationale energitopmøde Clean Energy Ministerial og Mission Innovation i Beijing i Kina.

Ved mødet i Kina underskrev Lilleholt og Bekri en samarbejdsaftale om vedvarende energi, som yderligere styrkede det dansk-kinesiske samarbejde på energiområdet. Aftalen har dels fokus på brug af vedvarende energi i fjernvarmesystemet og øget samarbejde om havvind i Kina.

I Danmark skal den kinesiske minister blandt andet studere Avedøreværket, der er langt mere fleksibelt og energieffektivt end de kinesiske kraftværker.

Fyrer for gråspurvene
Også vindmølleteknologi har kinesernes interesse under opholdet i Danmark. Hjemme i Kina står en femtedel af vindmøllerne nemlig stille, fordi energisystemet ikke er gearet til så meget vindenergi. Kan det problem løses, vil det spare mere end hele Danmarks CO2-udslip, lyder det.

”Kina har det problem, at meget af deres energi ryger direkte op til gråspurvene. Hvad man kan gøre ved det, bliver noget af det vi skal se på, men der vil også være fokus på vedvarende energi, herunder ikke mindst vindenergi,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Tætpakket program
Ifølge Altingets oplysninger kommer den kinesiske topminister til Danmark på lørdag, og søndag starter programmet med et besøg hos Energinet.dk i Fredericia. Dernæst går turen til Fyn med visit i H.C. Andersens Hus i Odense, inden besøg hos Lindø Offshore Renewables Center i Munkebo.

Mandag starter dagen på Avedøreværket, og efterfølgende vil der være møder i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, hvor også danske virksomheder som Kamstrup, Danfoss og COWI deltager.

Inden turen går mod lufthavnen igen, afsluttes besøget med en tur ud til Middelgrundens Vindmøllepark i Øresund uden for København.

Dansk mulighed
Hos Dansk Energi ser man frem til det kinesiske besøg, som man mener skyldes et godt dansk ry.

”Der er ingen tvivl om, at Kina har sat gang i en meget stor omstilling. Det kræver enorme investeringer, og de har behov for rådgivning og nogle konkrete løsninger. Det er et område, hvor Danmark er gode,” siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, og tilføjer:

”Kineserne vil gerne se tingene virke, i stedet for bare at høre om dem, så det her er en kæmpe mulighed for Danmark for at bekræfte vores status og gøre os vedkommende.”

Han fortæller, at de dansk-kinesiske relationer allerede er gode og at besøget bygger oven på en række tiltag: En aftale med Energistyrelsen om at vidensdele med kineserne fra 2009 og dansk hjælp til et nationalt center for vedvarende energi i Kina i 2012.

De kinesiske investeringer i energiteknologi og infrastruktur er stigende, og det er med til, at Kina sammen med USA er det største eksportmarked for dansk energiteknologi uden for EU.

”Når den kinesiske energiminister kommer på besøg, så er det noget, energibranchen pejler efter. For Kina er et topstyret land, og Nur Bekri sidder i toppen,” siger Anders Stouge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00