Kommentar af 
Josephine Fock

Josephine Fock: Dong-salget er et vink med en demokratisk vognstang

KLUMME: Rigsrevisionens kritik af forløbet omkring børsnoteringen og salget af Dong kalder åbenlyst på en erkendelse af behovet for større gennemsigtighed.

Bjarne Corydon (tidl. finansminister) ses her i forbindelse med offentliggørelsen af&nbsp;Rigsrevisionens undersøgelse af Dong-sagen.<br>
Bjarne Corydon (tidl. finansminister) ses her i forbindelse med offentliggørelsen af Rigsrevisionens undersøgelse af Dong-sagen.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Josephine Fock
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et velfungerende demokrati kommer ikke af sig selv. Vi kan ikke hvile på laurbærrene og tro, at den hellige velfærdsstat er vel forvaret. Skal demokratiet være robust og levende, kræver det en høj grad af tillid fra borgerne til politikere og system og omvendt. En sag, som salget af Dong desværre risikerer at underminere den tillid.

Og vi taler om en tillid, der efterhånden er noget tyndslidt, desværre. Med skattesagen, Dongsalget og politikere, der af befolkningen anses for at være nogenlunde lige så troværdige som brugtvognsforhandlere, må man efterhånden sige, at vores demokrati har brug for et servicetjek.

Vi skal genoprette tilliden, det er en bunden opgave. Og hvordan gør vi det? I mine øjne først og fremmest ved at tage vores ansvar som politikere og i embedsværket hamrende alvorligt. Alle vores beslutninger har vidtrækkende konsekvenser for samfund og borgere, og det stiller ekstremt høje krav til, at alle initiativer er nøje gennemtænkt og etisk afvejet. De krav mener jeg, at for eksempel Dong-sagen vidner om, at det danske system ikke altid har kunnet honorere.

Statsrevisorerne kritiserer i skarpe vendinger bl.a., at flere centrale dokumenter i sagen ikke findes, og at helt centrale overvejelser om kapitaludvidelsen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret. Hertil kommer at ”væsentlige dele” af Goldman Sachs’ bud blev afgivet mundtligt og ikke – som det ellers var et krav – skriftligt.

Det er helt på sin plads, at et flertal træffer beslutninger, der er uenighed om, og som måske ligefrem er kontroversielle og skaber røre i befolkningen. Men de skal pinedød træffes på et oplyst grundlag.

Josephine Fock

Kort fortalt har regeringens Økonomiudvalg og forligskredsen været underinformeret og har derfor truffet beslutninger på et ufuldstændigt grundlag.

Og det er her, kæden hopper helt af for mig: Det er helt på sin plads, at et flertal træffer beslutninger, der er uenighed om, og som måske ligefrem er kontroversielle og skaber røre i befolkningen. Men de skal pinedød træffes på et oplyst grundlag – og borgere såvel som medier skal kunne se politikerne efter i kortene undervejs og bagefter.

For at få en større troværdighed og ansvarlighed må vi praktisere maksimal åbenhed i forvaltningen. Det gør vi bl.a. ved forhåbentligt snart at sige farvel til en offentlighedslov, der i realiteten mere er en lukkethedslov.

Demokratiet er for vigtigt til, at vi må sløse med det.

Læs mere: Tidslinje: Forstå sagen om Dong-salget

...........

Josephine Fock er medstifter af partiet Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet, ordfører for finans og økonomi samt for nye danskere og mennesker på flugt. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00