Debat

Klimarådet: Kommission kan hjælpe Danmark med på klimavognen

DEBAT: Aftalen ved COP21 var et klart signal til afgang. Klimatoget er nu ved at forlade perronen, og spørgsmålet er, om Danmark vil med på vognen, eller vil stå tilbage og lade andre lande om at drive omstillingen, skriver Katherine Richardsson, medlem af Klimarådet.

Aftalen ved COP21 blev startfløjtet for klimatoget, og det er nu, at vi skal beslutte om vi vil hoppe med på vognen eller lade de andre lande køre afsted uden os, skriver medlem af Klimarådet Katherine Richardson.
Aftalen ved COP21 blev startfløjtet for klimatoget, og det er nu, at vi skal beslutte om vi vil hoppe med på vognen eller lade de andre lande køre afsted uden os, skriver medlem af Klimarådet Katherine Richardson.
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katherine Richardson
Professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet og medlem af Klimarådet

Regeringen præsenterede for knap en måned siden den energikommission, som blev annonceret i regeringsgrundlaget. Kommissionen har blandt andet som formål, at Danmark fortsat skal ”være et af de førende lande i den grønne omstilling, og omstillingen skal ske på en måde, som er fornuftig set i forhold til udviklingen i Danmark og verden omkring os.”

Timing for etablering af en kommission med det udgangspunkt kunne ikke være bedre, for verden omkring os er under forandring.

COP21 i Paris efterlod ingen tvivl: Verdens ledere tager klimspørgsmålet alvorligt, og alt tyder nu på, at udvikling af energiteknologi og systemer vil udgøre et vigtigt marked i de kommende år, når verdenslandene omstiller deres energisystemer til lavere drivhusgasudledninger.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Men hvilke lande vil gå forrest, og dermed etablere sig som vindere på det nye marked? Der er flere og flere tegn på, at det bliver de førende økonomier, som vil påtage sig den rolle. Dels fordi det er blevet tydeligt, at klimaforandringerne ikke er et problem, der bare forsvinder af sig selv, og dels fordi de ser muligheder i et voksende marked.

Der er mange, der vil den grønne omstilling
Det afgørende spørgsmål på globalt plan er ikke længere, om vi vil den grønne omstilling, men hvordan vi mest omkostningseffektivt kommer i mål. Der er stadig lang vej endnu, og landenes egne indmeldinger til COP21 sikrer kun, at den globale temperaturstigning begrænses til ca. 3 grader – et stykke fra målet om at holde sig under 2 grader, som FN-landene har aftalt. Alligevel var Paris en vigtig milepæl, og erkendelsen af det globale klimamomentum har også betydning for Danmark.

Storbritannien har planer om at udfase al kul til elproduktion senest i 2025, og både Norge og Holland overvejer at forbyde salg af benzin- og dieselbiler fra 2025. Sidstnævnte er vi endnu ikke nået til at diskutere herhjemme.

Katherine Richardson
Professor, Københavns Universitet og medlem af Klimarådet

Det lyder ofte i den danske debat, at vi er langt foran alle andre i den grønne omstilling. I Klimarådet viste vi i en analyse, der udkom lige før jul sidste år, at Danmark ikke er en ensom frontløber, som mange gik og troede. Analysen placerede Danmark på en tredjeplads blandt 11 sammenlignelige lande.

Det er bestemt også flot, men der sker rigtigt meget i landene omkring os, så der skal noget til, hvis vi ønsker at fastholde vores placering som et af de førende lande i den grønne omstilling. Storbritannien har planer om at udfase al kul til elproduktion senest i 2025, og både Norge og Holland overvejer at forbyde salg af benzin- og dieselbiler fra 2025. Sidstnævnte er vi endnu ikke nået til at diskutere herhjemme.

Der er brug for alle gode kræfter til at hjælpe Danmark på vej
Danmark har et stort arbejde foran sig, når vi som resten af verdens lande skal leve op til de internationale klimaforpligtigelser og herhjemme indfri klimalovens mål om et lavemissionssamfund i 2050. Klimarådet, som blev nedsat som følge af klimaloven, har som en af sine hovedopgaver frem mod 2050 at komme med input til regeringens og Folketingets klimaarbejde, så vi sikrer en klog omstilling på tværs af sektorer.

Det er en stor opgave at gennemføre en grøn omstilling, og der er brug for, at alle centrale aktører bidrager og støtter arbejdet med at fastholde Danmark som et af de førende lande på det grønne område. Den nye energikommission får nok at se til, for omstillingen kræver mange gode hjerners opmærksomhed. Hvis Danmark fortsat skal være førende, skal vi følge godt med i udviklingen – både herhjemme og i verden omkring os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00