Klimavismand: Vindmølleudbygning skal op i gear

OMSTILLING: Tempoet på vindmølleudbygningen skal fordobles frem mod 2050 for at nå de politiske målsætninger, vurderer regeringens klimavismand. Det bliver dyrt at forcere udviklingen i vindenergi, advarer Cepos.

Formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, advarer imod at sætte udbygningen af vedvarende energi på hold i en årrække. Tempoet skal tværtimod op, hvis politikernes målsætninger for 2050 skal opfyldes, vurderer han.
Formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, advarer imod at sætte udbygningen af vedvarende energi på hold i en årrække. Tempoet skal tværtimod op, hvis politikernes målsætninger for 2050 skal opfyldes, vurderer han.Foto: Malte Kristiansen / Scanpix
Morten Øyen

Skal vi nå i mål med de energipolitiske målsætninger i 2050, skal vindmølleudbygningen ikke bremses. Den skal tværimod op i meget højere tempo.

Sådan lyder det fra formanden for Klimarådet, professor i økonomi Peter Birch Sørensen i et indlæg på Altinget. Ifølge klimavismanden vil et realistisk scenarie betyde, at der i 2050 skal produceres 3,5 gange så meget vindmøllestrøm, som der fremstilles i Danmark i dag.

Klimarådets egne beregninger viser, at der i perioden 2025-2050 årligt skal installeres 700 MW for at nå i mål med politikernes energimålsætning om et lavemissionssamfund baseret på vedvarende energi i 2050. Fortsættes i stedet udbygningen med 330 MW om året som nu, vil det langt fra være nok.

”Det er kun 30 procent mere end i 2022 med den allerede vedtagne udbygning, og under halvdelen af den produktionskapacitet, der bliver brug for i 2050,” skriver Peter Birch Sørensen.

Jo mere vi sænker tempoet i omstillingen på kort sigt, jo mere forceret skal udvidelsen af produktionskapaciteten være på længere sigt, hvis vi skal nå 2050-målet, og jo dyrere vil omstillingen blive.

Peter Birch Sørensen
Professor i økonomi, Formand for Klimarådet

Han advarer samtidig imod, at tempoet på udbygningen af vedvarende energi sænkes og sættes på hold i en årrække, som regeringen ellers har foreslået.

”Jo mere vi sænker tempoet i omstillingen på kort sigt, jo mere forceret skal udvidelsen af produktionskapaciteten være på længere sigt, hvis vi skal nå 2050-målet, og jo dyrere vil omstillingen blive,” lyder det fra Peter Birch Sørensen.

Energipolitisk har vi befundet os i produktionens epoke. Nu er tiden kommet til at fokusere mere på anvendelse, så udbygningen sker i takt med, at vi rent faktisk har en efterspørgsel.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Cepos: Vind er ikke moden
Klimavismandens ”vind-vej” er dog langt fra problemfri, mener analysechef i tænketanken Cepos Otto Brøns-Petersen.

”Det koster jo også ekstra at forcere udviklingen nu og udbygge med en teknologi, der ikke er moden. Omstillingen bliver meget dyr, når man låser sig fast på et ikke-omkostningseffektivt teknologisk spor,” siger Otto Brøns-Petersen og henviser til, at politikerne har vedtaget en "dyr udbygning af vindenergi til havs, selvom for eksempel vindmøller på land er markant billigere".

Ifølge Otto Brøns-Petersen er det nødvendigt at få skabt nogle markant anderledes rammer for en omkostningseffektiv og markedskonform grøn omstilling.

”Der er vi langt fra i dag. Realiteten er jo også, at hverken det politiske flertal eller vælgerne har indstillet sig på de omkostninger og udfordringer, der selv i optimistisk fald vil være med at få fossilfri energi,” siger han.

Sæt turbo på elektrificering
Hos energibrancheorganisationen Dansk Energi kalder man det utvivlsomt, at udbygningen af vindenergi skal fortsætte. Men man mener, det giver god mening at diskutere hastigheden for opsætningen af vindmøllerne.

”Energipolitisk har vi befundet os i produktionens epoke. Nu er tiden kommet til at fokusere mere på anvendelse, så udbygningen sker i takt med, at vi rent faktisk har en efterspørgsel. Det sætter også spørgsmålstegn ved hastigheden af udbygningen – hvis det skal gå så stærkt, som Peter Birch argumenterer for, kræver det, at der bliver sat turbo på elektrificeringen,” siger adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

Concito advarer mod stop-go-tilgang
Den grønne tænketank Concito er helt enig med Peter Birch Sørensen om behovet for fastholde de energipolitiske målsætninger og investere i vedvarende energi.

”Det er helt afgørende, at vi undgår en stop-og-go-tilgang, som ikke alene indebærer risiko for en fordyrende indsats, men som også sender meget uheldige markedssignaler til investorer. Eksempler fra udlandet viser klart, at investorer trækker sig ud af lande, hvor slingrekursen får lov til at råde,” siger chefkonsulent i Concito Jarl Krausing.

Endelig beregning af omkostninger
Men kan man gå for hurtigt frem med udbygningen? Det er regeringen bekymret for, og derfor bliver en af Klimarådets første opgaver nu at lave en analyse og fremlægge en vurdering af de samfundsøkonomiske omkostninger ved at realisere 40 procents-målet – som et flertal i Folketinget står bag, men regeringen ikke ønsker at leve op til.

Hos Cepos mener man, det er godt, at der nu endelig foretages en sådan analyse.

”Det siger desværre alt, at et politisk flertal har besluttet sig for denne målsætning, uden der forelå en ordentlig samfundsøkonomisk analyse først, og uden i øvrigt at pege på nogen midler til at nå målet,” siger Otto Brøns-Petersen.

Du kan læse hele formand for Klimarådet Peter Birch Sørensens indlæg her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Otto Brøns-Petersen

Analysechef, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00