Kofod: Juncker svækker EU's klimastemme

KLIMA: Jean-Claude Junckers kommissærkabale havde ikke plads til Connie Hedegaards klimakommissærpost. En katastrofe, mener europaparlamentariker Jeppe Kofod (S). Men Connie Hedegaard selv er mindre skeptisk.

Connie Hedegaard var EU's første klimakommissær - og foreløbig den sidste.
Connie Hedegaard var EU's første klimakommissær - og foreløbig den sidste.Foto: EU-Kommissionen
Kasper KaasgaardMorten Øyen

Connie Hedegaard har de seneste fem år været EU's første klimakommissær. Og meget tyder på, at hun også bliver den sidste.

Onsdag gjorde den kommende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, det i hvert fald klart, at i de næste fem år vil der ikke være en EU-klimakommissær. Denne post skal i stedet slås sammen med energikommissærens, en øvelse 25 europaparlamentarikere i et vredt brev ellers havde advaret Juncker imod.

En af dem er Socialdemokraternes Jeppe Kofod, der er noget overrasket over, at Juncker valgte at se bort fra europaparlamentarikernes advarsel.

”Når han vælger at droppe klimakommissærposten, så risikerer vi at få en svækket stemme fra EU i klimaspørgsmål, og det mener jeg faktisk er en katastrofe. Den kapital Connie Hedegaard har opbygget, og de alliancer, man har skabt, risikerer man at tabe ved at slå klimaet sammen med energikommissærposten. Så jeg er grundlæggende dybt bekymret over den disposition,” siger Jeppe Kofod.

Udfordringen bliver, at den nye kommissær både skal tage sig af Østeuropa med Rusland, Ukraine og Gazprom samtidig med de internationale klimaforhandlinger.

Connie Hedegaard
Klimakommissær

Vil stemme imod Kommissionen
Han vil under de kommende høringer af kommissærerne i Europa-Parlamentet have sikkerhed for, at klimaet får en høj prioritet for den kommende EU-Kommission, selvom klimaposten slås sammen med energiposten. Ellers vil han ikke stemme for den nye kommission.

”Jeg frygter, at når man bare ser på diagrammet over den nye kommission, at så bliver klimapolitikken underordnet. At det bliver mere på industriens præmisser, og mindre på klimaets,” siger Jeppe Kofod.

Ifølge lektor i statskundskab på Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen er sammenlægningen da også et signal om EU's linje på klimaområdet i øjeblikket.

”Det afspejler, at de to områder har så meget til fælles, og at energiforsyning og konkurrenceevne har været store temaer i klimaarbejdet i Europa. Det afspejler også, at håbet fra for fem år siden om en global klimaaftale har haft trange tider i de senere år,” siger han.

Naturligt samarbejde
Hos Dansk Energi kan man godt se fornuften i at lade en kommissær stå med ansvaret for både klima- og energipolitikken. Vicedirektør Anders Stouge peger på, at vi i Danmark jo også har de to områder under det samme ministerium.

0:000:00