Debat

Kristian Ruby: Vi nærmer os en skæbnestund for Parisaftalen

DEBAT: I de kommende dage forventes præsident Trump at beslutte, om USA fortsat vil være en del af Parisaftalen. Uanset udfaldet må EU stå sammen og føre den grønne fane videre, skriver Kristian Ruby fra Eurelectric.

Uanset hvad amerikanerne beslutter angående Parisaftalen, må Europa fortsætte indsatsen for den grønne omstilling, skriver Kristian Ruby.
Uanset hvad amerikanerne beslutter angående Parisaftalen, må Europa fortsætte indsatsen for den grønne omstilling, skriver Kristian Ruby.
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Ruby
Generalsekretær, Eurelectric

Vi nærmer os en skæbnestund for Parisaftalen.

I de kommende dage forventes præsident Trump at beslutte, om USA vil forblive part i den internationale klimaaftale, der blev indgået i Paris tilbage i 2015.

Tegnene fra USA er ikke ligefrem opløftende. Men uanset hvad amerikanerne beslutter, må Europa fortsætte indsatsen. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Ingen nye kulværker i EU efter 2020
Den europæiske elsektor støtter helhjertet op om en ambitiøs klimapolitik, både globalt og i EU. 

Gennem Eurelectric, der repræsenterer over 3.500 virksomheder på tværs af Europa, forpligtede sektoren sig allerede i 2009 på at levere en helt CO2-neutral elforsyning i år 2050. 

Her bliver der altså igen mulighed for Europa til at demonstrere, at vi trods tøven i andre dele af verden fortsat vil vise vejen på klimaområdet.

Kristian Ruby
Generalsekretær, Eurelectric

Sidste år opfordrede sektoren EU's beslutningstagere til at accelerere CO2-reduktionerne gennem en række omfattende stramninger af EU's kvotesystem. 

Og i sidste måned sendte vi et meget klart signal til de internationale markeder: Fra 2020 skal der ikke opstilles nye kulkraftværker i Europa. Omstillingen af elsektoren skal gå hånd i hånd med en elektrificering af andre samfundssektorer.

Både i industriproduktion og varmesektor kan el bidrage til at nedbringe CO2-udledningerne. Og selvfølgelig ikke mindst i transportsektoren, hvor skiftet fra benzin til el giver en klar klimagevinst allerede i dag.

Baseret på EU's gennemsnitlige elmix udleder en elbil i dag blot 50 gram per kørt kilometer - en brøkdel af, hvad almindelige benzinbiler udleder. 

Politiske tiltag skal sikre ladeinfrastruktur
I EU's store energipakke fra sidste år, som pt. diskuteres i Europa-Parlamentet og Ministerrådet, er der en række håndtag til at sikre øget brug af elektricitet i andre sektorer.

Det gælder eksempelvis forslag, der skal sikre tilstrækkelig ladeinfrastruktur til elbiler gennem minimumskrav til bygninger vedrørende kabelføring og antal af ladestandere. 

Disse forslag møder i øjeblikket skepsis i ministerrådet. De vil selvsagt kræve investeringer på den korte bane.

Men de er helt afgørende, når det gælder om at forberede vores byer på en fremtid, hvor elbiler er reglen og ikke undtagelsen.

Det er derfor vigtigt, at de ikke bliver droppet med udgangspunkt i kortsigtede økonomiske betragtninger. 

Behov for signal til bilproducenterne
Nye regler for infrastruktur vil dog ikke sikre skiftet alene. Foruden incitamenter til at drive salget allerede i dag er der også brug for klare signaler til bilproducenterne om at stille produktionen om.

Eurelectric går derfor ind for ambitiøse CO2-udledningsmål for biler, særlige mål for nul-emissionsbiler og et grundlæggende servicetjek af emissionstest-proceduren, som i dag ikke giver et retvisende billede af bilernes egentlige udledninger.

Diskussionen om omstillingen af transportsektoren vil komme på den politiske dagsorden i Bruxelles senere i år, hvor Kommissionen planlægger hele to store transportudspil.

Her bliver der altså igen mulighed for Europa til at demonstrere, at vi trods tøven i andre dele af verden fortsat vil vise vejen på klimaområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Ruby

Generalsekretær, Eurelectric, fhv. politisk direktør, WindEurope
cand.scient.soc. (RUC 2007)

0:000:00